FacebookTwitterLinkedIn

Şi anul acesta, Dorinel Umbrărescu a fost unul dintre principalii câştigători ai contractelor de infrastructură. Una dintre companiile sale este campioană la profituri în 2010. Dorinel Umbrărescu este unul dintre oamenii de afaceri români pe care presa i-a supranumit „regii asfaltului“. Din același club mai fac parte concitadinul său Costel Cășuneanu și Nelu Iordache, proprietarul Romstrade.

Umbrărescu deține alături de soția sa, Mirela, două companii – Spedition UMB și Technostrade – care se numără printre cei mai mari constructori de infrastructură din România. Anul trecut el a avut performanțe mai bune decât ceilalți doi competitori ai săi, în sensul că a suferit un declin însă doar la nivel de venituri. Rata de profitabilitate a businessurilor sale s-a păstrat la un nivel record.

Toate aceste nume au fost frecvent legatede mediul guvernamental, indiferent de culoarea politică a acestuia. Este absolut logic în condițiile în care toate aceste companii au preponderent contracte cu statul.Pe vremea guvernării PSD, despre Umbrărescu se spunea că și-a făcut averea datorită ministrului Transporturilor Miron Mitrea. Legături similare sunt invocate vizavi de actuala guvernare PDL. Omul de afaceri apare câștigătorul a o treime din contractele pentru reabilitări de drumuri scoase la licitațieîn mandatul ministrului Anca Boagiu, adică 473 de kilometri de drumuri naționale cu o valoare de aproape 400 de milioane de euro. Umbrărescu nu duce lipsă de proiecte, adjudecându-și primul contractdin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii pentru reabilitarea unor drumuri din Suceava și Botoșani, în valoare de 130 de milioane de euro.

Asemenea contracte au generat companiilor lui Umbrărescu venituri și profituri anuale foarte ridicate. Acestea s-au menținut și în anii de criză. De exemplu, una dintre cele două companii ale familiei – Spedition UMB – a avut în 2009 o cifră de afaceri de 220 milioane de euro și un profit net de peste 50 de milioane de euro. În lei, veniturile au crescut cu peste 40% față de anul anterior. În 2010, veniturile Spedition UMB au scăzut destul de mult, cu aproximativ 30%, însă profitul a rămas relativ constant: 50de milioane de euro. De altfel, aceasta este compania cu capital local care a înregistrat cel mai mare profit în 2010.

Pe lângă Spedition UMB, Umbrărescu mai are o companie cu același profil de activitate – este vorba despre Tehnostrade. Și aceasta a avut în2010 un profit semnificativ: 22 de milioane de euro. Și Tehnostrade a avut veniturile diminuate până la 100 de milioane de euro.În continuare, contractele câștigate de antreprenorul român îl propulsează drept cel mai important asfaltator. Firmele sale au mai câștigat un contract de aproape 130 de milioane de euro pentru modernizarea a două drumuri județene, din Iași, respectiv Neamț.

Conexiunile mediului de afaceri – atunci când vorbim de companii mari și cu interese strategice – cu cel politic nu sunt doar o realitate românească. Sunt exemple de oameni politici americani care, atunci când au o pauză în activitateade stat, ocupă posturi la companii importante. Unul dintre cele mai cunoscute exemple estecel al lui Dick Cheney, vicepreședinte în mandatul lui George Bush și secretar al apărării în mandatul lui George W. Bush, care a condus Halliburton Company, al doilea mare furnizor de servicii petroliere din lume. La sfârșitul anilor ’90, Halliburton a fost acuzată de lipsă de transparență după ce a făcut fuziune cu o altă companie din domeniu. Acționarii au reclamat că Halliburton a umflat artificial prețulacțiunilor prin practici contabile neortodoxe.

Bacăul, orașul în care locuiește Umbrărescu, pare a fi un fief al infrastructurii și al personajelor politice influente. Din același oraș sunt nu doar Costel Cășuneanu, ci și frații Sechelariu sau liderul PSD Viorel Hrebenciuc. De altfel, presa a indicat legături între toate numele de mai sus. Sergiu Sechelariu a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în vremea lui Miron Mitrea, iar Dumitru Sechelariu a fostprimarul Bacăului. Viorel Hrebenciuc este privit drept o eminență cenușie a Partidului Social Democrat.

Vezi care era averea lui Dorinel Umbrărescu în 2010