Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Ion Basgan – 500 Miliardari Ediția 2011

Ion Basgan.jpg
Nume: Ion Basgan Avere: 11 milioane de euro Varsta: 73 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: Transporturi, asigurări, imobiliare, comerț petrolier

La 73 de ani, Ion Basgan nu şi-a pierdut apetitul pentru afaceri. A pornit recent la drum cu o nouă companie, Alexander Oil, alături de un asociat. Obiectul de activitate al noii firme este comerţul cu produse petroliere. „Am înfiinţat firma în 2009, dar unan şi jumătate am lucrat exclusiv la portofoliul de comenzi. Vrem să facem doar intermedieri. Vom cumpăra din rafinăriile Rusiei şi din Emiratele Arabe Unite şi vom vinde în Statele Unite ale Americii“, explică el. Deşi plănuieşte să înceapă tranzacţiile abia în luna septembrie a acestui an, Basgan speră ca noul business să îi aducă venituri de 6-7 milioane de euro, în 2011. Antreprenorul nu este străin de domeniul petrolier.

Tatăl lui, Ion Basgan, este cel care a dat numele „Efectului Basgan“, o invenţie care a perfecţionat forajul rotativ pentru extracţia de petrol. Cum tatăl său a fost deposedat de brevet în perioada comunistă, antreprenorul revendică despăgubiri pentru invenţia seniorului. Ion Basgan a dat în judecată compania Petrom şi a solicitat daune materiale de 975 de milioane de euro, iar dacă va câştiga intenţionează să ceară despăgubiri şi SUA pentru că s-au folosit de invenţia tatălui său. Şansele de câştig sunt însă destul de reduse. „Presupunând că procesul s-ar rezolva favorabil şi aş lua ceva bani, ce să fac cu ei? Sunt bani pe care i-aş folosi în folosul ţării, nu i-aş duce în afară. Aş investi în cercetare, fiindcă acesta era visul tatălui meu“, spune el.

Ion Basgan mai este acţionar la Banca Românească, la firma de transporturi Double T şi la compania de asigurări Euroins. Nu se mai implică însă activ în luarea deciziilor, întrucât spune că vârsta nu îi mai permite să se împartă între atâtea domenii. La 73 de ani, Ion Basgan îşi face timp ocazional şi pentru odihnă. Se retrage o dată pe lună la vila din Sinaia alături de membrii familiei, pentru a se bucura de aerul proaspăt şi de grădina pe care o îngrijeşte personal de ani buni.

Vezi care era averea lui  Ion Basgan în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii