FacebookTwitterLinkedIn

Gabriel Popoviciu este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din România. În business, dar şi în viaţa personală. Recent a intentat divorţ de Doina Nadia Popoviciu, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă. Mama sa, Ligia Popoviciu (81 de ani), deţine, potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerţului, câteva companii, dar nicidecum pe cele care contează cu adevărat. Doar Casa Doina, companie care operează restaurantul de lux cu acelaşi nume de pe Şoseaua Kiseleff din Capitală, merită inclusă în adevăratul portofoliu de business al omului de afaceri.

Popoviciu este cel care a adus în România restaurantele Pizza Hut sau KFC, hotelurile Howard Johnson sau Ramada şi marele retailer de mobilă Ikea (operaţiunile Ikea din România au fost vândute de omul de afaceri în 2010, către grupul suedez cu acelaşi nume, într-o tranzacţie estimată la aproximativ 30 de milioane de euro). Afacerile cu restaurante deţinute de antreprenor merg bine. Numai veniturile companiilor US Food Network SA, care operează franciza KFC în România, respectiv American Restaurant System, care deţine licenţa Pizza Hut, au ajuns anul trecut la 60 de milioane de euro. Totodată, profiturile obţinute de antreprenor din cele două reţele de restaurante au urcat în 2010 până la 4 milioane de euro.

Primul restaurant KFC a fost deschis în aprilie 1997, pe Bulevardul Magheru din Bucureşti. Astăzi, US Food Network SA, companie controlată de Gabriel Popoviciu, deţine 40 de restaurante KFC şi are aproximativ 1.200 de angajaţi. Pizza Hut a intrat în România în 1994, iar astăzi există 8 restaurante numai în Bucureşti, două în Cluj şi câte unul în Iaşi, Constanţa şi Timişoara.

În afara acestora, omul de afaceri Gabriel Popoviciu controlează prin firma Băneasa Developments proiectul Băneasa, din Nordul Capitalei, unul dintre cele mai valoroase active imobiliare din portofoliul acestuia. Aici se regăsesc mallul Băneasa Shopping City, mari retaileri precum Carrefour, Bricostore, Mobexpert sau proaspăt vânduta Ikea, dar şi birouri şi ansambluri rezidenţiale, aflate în diverse stadii de execuţie. În cadrul mallului Băneasa Shopping City, a fost deschis în toamna lui 2011 şi multiplexul Grand Cinema Digiplex, cu 13 săli. Cinematograful se întinde pe o suprafaţă de 14.000 mp, iar cele 13 ecrane sunt adaptate pentru suprafeţe extinse de proiecţie 3D. Încă de la demararea lui, în urmă cu zece ani, proiectul Băneasa a fost controversat, întrucât au existat nenumărate polemici în privinţa terenului de peste 220 de hectare (aproximativ 1% din suprafaţa Capitalei) deţinut de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Gabriel Popoviciu, fiul profesorului veterinar Bogdan Popoviciu, din cadrul Universităţii de Agronomie, este naşul lui Ionuţ Costea (preşedinte Eximbank) şi partener cu Nicolae Badea (preşedintele Dinamo). Între Popoviciu şi Badea au existat relaţii de rudenie prin alianţă, fiindcăsătoriţi cu fetele fostului demnitar Dincă. Prin intermediul companiilor Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, Popoviciu mai controlează împreună cu partenerul său Radu Dimofte diverse spaţii comerciale din Capitală. Big Berceni sau Pavilionul H din Bucureşti sunt doar două dintre ele. Pe plan personal, Popoviciu trăieşte momente speciale. Acesta a deschis în 27 septembrie un dosar de divorţ la Judecătoria Sectorului 1, urmând a se despărţi de soţia sa Doina Nadia Popoviciu, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 25 ianuarie 2012.

Vezi care era averea lui Gabriel Popoviciu în 2010