FacebookTwitterLinkedIn

Piața de servicii medicale private a devenit în ultimii ani foarte concurențială în România. Fondurile de investiții au pus ochii pe acest segment de business extrem de dinamic și au investit. Anul trecut, afacerile rețelelor de clinici și spitale private au atins 263,6 milioane de euro. În fruntea topului rețelelor private se află Medlife, rețea fondată de medicul pediatru Mihaela Marcu Cristescu și condusă de fiii săi, Mihai Marcu (președinte) și Nicolae Marcu (CEO).

MEDLIFE LANSEAZĂ TREI LINII DE BUSINESS ȘI DESCHIDE ȘASE NOI UNITĂȚI

Mihai Marcu recunoaște că România continuă să fie un importator de capital, dar precizează că se află într-o poziție mult mai bună decât a vecinilor săi și că, dacă va profita de oportunități, ar putea deveni un exportator, urmând exemplul Poloniei. Dar până atunci, atragerea capitalului străin este esențială. În domeniul medical nevoia internă de investiții este foarte mare. Așa încât, vom mai avea de așteptat până când antreprenorii români din acest domeniu vor investi în țările din regiune. Totuși, în calitate de lider al pieței, Medlife a avut echipe medicale care au operat în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Croația. Pentru că zona se cucerește pas cu pas de către antreprenorii din domeniul medical. Dacă antreprenorii români nu au încă resursele financiare pentru extinderea zonală, beneficiază în schimb de personal medical de înaltă calificare. Mihai Marcu este tranșant: „Avem o medicină performantă, iar medicii români sunt foarte apreciați în străinătate”. El nu consideră că există un exod al medicilor români. Școala românească produce foarte mulți medici buni, așa încât, în orașele mari și în centrele universitare importante nu există o criză a forței de muncă. Dar dificultățile sistemului medical sunt prezente în mediul rural și în orașele mici. „A fost o greșeală capitală desființarea spitalelor din orașele mici. Aici, din păcate, nu există medici sau personal medical care să acorde o terapie intensivă sau o resuscitare. Aceste spitale s-ar putea transforma în unități de îngrijire paleativă sau de tratamente”, punctează Mihai Marcu. De asemenea, medicina primară ar trebui mult îmbunătățită în România.

PREVIZIUNILE LUI MIHAI MARCU PENTRU URMĂTORII ȘASE ANI

În 2014, profitul net cumulat al furnizorilor privați de servicii medicale din România a trecut de 10 milioane de euro. Compania Medlife, liderul pieței, a înregistrat o cifră de afaceri de 56,55 milioane euro (conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice), în creștere cu 9,1% față de anul precedent, iar profitul net raportat a crescut de patru ori. Mihai Marcu estimează că în următorii trei-patru ani vom asista la deschiderea unui număr foarte mare de spitale private, o evoluție încurajată de creșterea salariilor medicilor, măsură stabilită recent de Guvern. „Cred că Guvernul și-a calculat bine ce se va întâmpla”, spune cu o ironie reținută președintele Medlife.

În viziunea lui Mihai Marcu, sunt trei motive care pot conduce la creșterea sistemului medical din România. Primul, creșterea sumelor alocate din PIB pentru sistemul de sănătate, astfel încât România, care are în prezent 4,8%, să se alinieze la media europeană (8%). O creștere, în următorii ani, la 5-6% este posibilă. Al doilea este creșterea cheltuielilor de sănătate pentru mediul privat, pondere care va ajunge la 20% din totalul cheltuielilor de sănătate din România. A treia pârghie o reprezintă chiar consolidarea pieței prin atragerea de investiții străine. Medlife a fost implicată în ultima perioadă într-o serie de tranzacții și se pregătește în viitorul foarte apropiat să semneze trei achiziții. „Nu sunt mari, dar contează în dinamica noastră”, precizează Marcu.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Întrebat dacă rețeaua Medlife va fi vândută în viitor, Mihai Marcu răspunde categoric: „Familia noastră nu intenționează să vândă nimic din Medlife. Eu sunt antreprenor pur-sânge”.