Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020. Timișoara 2.0

Dezvoltatorii au adus pe piața din Timișoara unele dintre cele mai impresionante proiecte office din țară, la care și Capitala pare că se uită cu gelozie.  
098 dosarBOH 08 Timisoara

Timișoara pare că vrea să își recâștige cu orice preț renumele de „mica Vienă”, iar dezvoltatorii imobiliari au și ei aceeași ambiție. Tot mai multe companii s-au arătat interesate în ultimul deceniu să‑și mute birourile în spațiile construite în orașul de pe Bega, iar, odată cu cererea ridicată, stocul clădirilor de birouri moderne a explodat.

La finele trimestrului al treilea din 2019, stocul de clădiri de birouri moderne din Timișoara era de 250.000 de mp, potrivit CBRE Research. De altfel, rata de neocupare era de 6,7%, în timp ce chiriile plătite de companii erau de 14 euro/ mp pe lună. Pe de altă parte, Cushman & Wakefield Echinox estima, la sfârșitul trimestrului trei din 2019, că stocul de clădiri de birouri moderne din orașul de pe Bega era de 227.000 mp, iar în proiectele moderne, cu poziționare centrală, rata de disponibilitate este aproape de 0%.

Piața clădirilor de birouri din Timișoara va continua să crească și pe parcursul acestui an. Pentru 2020 este preconizată livrarea clădirii UBC 0 (52.000 de mp), din ansamblul Iulius Town, precum și cea de-a treia clădire a proiectului ISHO realizat de Mulberry Development, companie controlată de antreprenorul Ovidiu Șandor. Dacă ținem cont de faptul că la nivelul anului 2013 în Timișoara existau circa 100.000 de mp de birouri, putem spune că orașul de pe Bega a traversat una dintre cele mai notabile perioade de dezvoltare a segmentului office.

De altfel, piața office din Timișoara pare că se împarte între dezvoltatorii Iulius (controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu) și Mulberry Development. Competiția pare că a fost benefică pentru ambii jucători, astfel că în Timișoara au răsărit în ultimii ani proiecte la standarde ridicate.

Anul trecut, la Timișoara, companiile Iulius și Atterbury Europe inaugurau Iulius Town, un nou proiect reprezentativ atât pentru orașul de pe Bega, cât și pentru dezvoltatori. „Orașul din oraș”, cum a fost supranumit Iulius Town, este primul ansamblu mixt din Vestul țării și cel de-al doilea din portofoliul companiei Iulius, după Palas Iaşi, fiind și cea mai mare investiție din regiune, cu o valoare totală de 442 de milioane de euro.

Iulius Town a presupus integrarea Iulius Mall Timişoara într-un proiect amplu de regenerare urbană, completându-l cu funcţiuni de retail, office şi entertainment. Din valoarea totală a proiectului, s-au investit peste 327 de milioane de euro, incluzând Iulius Mall Timişoara, la care se adaugă alte 115 milioane de euro destinate dezvoltării celei mai înalte clădiri de birouri din România, aflată în construcţie. De asemenea, Iulius Town este o sumă de recorduri: cea mai mare suprafață de retail din afara Bucureștiului – 120.000 mp, 450 de magazine – și cea mai mare ofertă de spații de birouri clasa A din regiune – peste 100.000 mp. Traficul anual estimat pentru Iulius Town este de peste 20 de milioane de vizitatori. Tot aici va fi amplasată și cea mai înaltă clădire de birouri din România (de 155 de metri înălțime), care are ca termen de finalizare sfârșitul anului în curs.

Alături de Iulius Town, un alt proiect multifuncțional va contribui la schimbarea la față a Timișoarei, astfel că s-ar putea să-și recâștige supranumele de „Mica Vienă a României”. Lucrările la ISHO, poziționat pe un teren de 5,3 hectare, care va cuprinde o importantă componentă rezidențială, au început, în 2017, cu partea de birouri, proiectul ISHO Offices. Anul trecut a fost livrată prima etapă a proiectului, cu o suprafață de 16.500 de metri pătrați, care este partea din mijloc a ansamblului. În 2021, când întregul proiect va fi finalizat, ISHO va deveni un cartier vibrant în adevăratul sens al cuvântului, cu peste 1.200 de apartamente, peste 50.000 mp de birouri de generație nouă și o selecție de facilități și servicii, incluzând un hotel internațional de top, Radisson Blu, dar și o zonă pietonală cu restaurante, cafenele, magazine de proximitate, centru bancar și centru de servicii medicale. ISHO va fi deservit de peste 2.000 de locuri de parcare și va incorpora peste 7.500 de mp de spații verzi.

De numele lui Ovidiu Șandor se leagă primele birouri moderne din Timișoara. La începutul crizei, în 2009, acesta a inaugurat prima clădire a City Business Center, primul complex de birouri de clasă A din orașul de pe Bega, situat pe terenul unde fusese fabrica ModaTim. Întregul complex a fost finalizat în 2012, cuprinzând, în total, o suprafață de 33.000 de metri pătrați. Fiind dezvoltat gradual, pe măsură ce apărea cererea, acesta nu a întâmpinat probleme, astfel că a fost achiziționat de fondul de investiții sud-african NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari jucători pe piața office și de retail din România, într-o tranzacție evaluată la peste 40 de milioane de euro.

Totodată, pe piața din Timișoara și-a făcut apariția și Afi Europe, după ce a achiziționat portofoliul de birouri al NEPI Rockastle, în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală, care a depășit 300 de milioane de euro. Astfel, în portofoliul celor de la Afi a intrat City Business Centre situat pe str. Coriolan Brediceanu 10, Timișoara, care are o suprafață de 47,936 mp.

Clădiri reprezentative

 

UBC 0

Dezvoltator imobiliar: Iulius Management Center

Proprietar actual: Iulius Management Center

Suprafața închiriabilă: 50.000 mp

An finalizare: *2020

 

ISHO Offices

Dezvoltator imobiliar: Mulberry Development

Proprietar actual: Mulberry Develompent

Suprafața închiriabilă: 50.000 mp

An finalizare: *2018-2021

 

City Business Centre

Dezvoltator imobiliar: NEPI & Ovidiu Șandor

Proprietar actual: Afi Europe România

Suprafața închiriabilă: 47.000 mp

An finalizare: 2009-2015

 

UBC 2

Dezvoltator imobiliar: Iulius Management Center

Proprietar actual: Iulius Management Center

Suprafața închiriabilă: 31.000 mp

An finalizare: 2016-2017

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii