FacebookTwitterLinkedIn

Bulevardul Dimitrie Pompeiu din nordul Capitalei a revenit, pe parcursul ultimilor doi ani, în atenția dezvoltatorilor de clădiri de birouri, atât în a jucătorilor care dețineau deja active pe acest segment în zonă (Globalworth, Immofinanz), cât și a celor care au intrat pe piața românească (Atenor).

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

Astfel, unul dintre primele ansambluri office din zonă, inaugurat în 2004, trece în prezent printr-o transformare semnificativă. Este vorba despre Iride Business Park, dezvoltat de către RED Management și achiziționat ulterior de către fondul de investiții austriac Immofinanz. Anul trecut, austriecii au demarat un amplu proces de modernizare. „Am finalizat lucrările la structura și fațada primei clădiri din Metroffice, proiectul nostru care reprezintă etapa inițială a unui master-plan pentru extinderea și remodelarea Iride Business Park în viitorul Iride City. Valoarea investiției pentru prima etapă a Metroffice este de 34 de milioane de euro”, explică Sorin Vișoianu, country manager Office & Logistics pentru România și Bulgaria, Immofinanz.

Prima clădire a Metroffice va pune la dispoziția companiilor aproximativ 20.000 metri pătrați de spațiu închiriabil. Finalizarea lucrărilor de construcție și livrarea primei clădiri sunt programate pentru al doilea trimestru calendaristic al anului 2016. „Dezvoltarea de birouri reprezintă o componentă esențială a business-ului nostru. Flexibilitatea maximă a proprietății este principala caracteristică, furnizând spații personalizate și un nivel ridicat al calității, răspunzând și chiar depășind așteptările chiriașilor noștri cu privire la spațiile de birouri”, precizează Christian Traunfellner, head of office în cadrul Immofinanz.

DTZ ECHINOX: CEREREA SPAȚIILOR DE BIROURI A CRESCUT CU 10% ÎN 2015

Întregul proiect presupune modernizarea actualului Iride Business Park, cel mai mare parc de birouri din București și una dintre adresele de tradiție din cartierul de afaceri din nordul orașului. Iride Business Park este sediul unor companii importante la nivel național și internațional și ocupă 17 hectare de teren. În prezent, acesta oferă aproximativ 93.000 metri pătrați de spațiu închiriabil, distribuit în 20 de clădiri care variază de la cele cu un nivel la imobile cu opt etaje.

De notat este că austriecii își fac planuri pe termen lung cu privire la ansamblul de pe bulevardul Dimitrie Pompeiu. „În următoarele decenii, proiectul extins Iride City, din care face parte Metroffice, va include un mix de spații de birouri, restaurante, hoteluri și centre de conferințe, grădiniță, parcuri și baze sportive, care vor transforma spațiul într-o zonă revitalizată a Bucureștiului”, spun reprezentanții dezvoltatorului.

Și pentru că a venit vorba despre planuri pe termen lung, trebuie spus că dezvoltatorul și proprietarul unui alt ansamblu office inaugurat în 2004 în zonă, Novo Park, are o abordare similară. Compania Infineon Technologies România, subsidiara locală a producătorului german de semiconductoare, a semnat pentru încă șapte ani cu parcul de birouri Novo Park deținut de Genesis Development, companie controlată de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, cu un portofoliu de 150.000 de metri pătrați. Infineon Technologies România este prezentă în România din anul 2005, când a închiriat o suprafață de 2.300 de metri pătrați în parcul de birouri Novo Park. După prelungiri repetate, prin acest contract compania se extinde cu încă 1.550 de metri pătrați, ajungând la 7.500 de metri pătrați și ocupând în totalitate clădirea BC din cadrul Novo Park. Contractul de prelungire s-a semnat cu doi ani înainte de expirarea acordului anterior și este valabil până în 2024. Asfel, contractul de închiriere are o durată totală de 19 ani.

SKANSKA ROMÂNIA ÎȘI CONSOLIDEAZĂ POZIȚIA PRIN DOUĂ NOI PROIECTE

„După recordul înregistrat cu Hewlett-Packard care totalizează 18 ani de contract alături de Novo Park, am avut ocazia de a ne autodepăși și de a stabili un nou record de piață, 19 ani de parteneriat cu Infineon Technologies România”, spune Liviu Tudor.

Iar interesul pentru hub-ul office Dimitrie Pompeiu, care beneficiază de acces facil la mijloacele de transport în comun, în special metrou, reiese și din acțiunile altor investitori de anvergură. Unul dintre aceștia este fondul de investiții Globalworth, administrat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. După ce a achiziționat de la RREEF (brațul imobiliar al Deutsche Bank) clădirile de birouri BOC și BOB – pe care același Ioannis Papalekas le vânduse nemților, în 2007, în cadrul unei tranzacții record de 340 de milioane de euro ce includea, în afara clădirilor office, și componenta rezidențială a proiectului –, fondul de investiții a demarat lucrările la un nou ansamblu office, Globalworth Campus. Ansamblul, care are ca termen de finalizare anul 2016, are o suprafață construită de 87.800 de metri pătrați.

BOG’ART, COMPANIA LUI RAUL DOICESCU, LA 25 DE ANI DE EXISTENȚĂ

Un alt jucător important cu activități în zonă este Atenor, dezvoltator imobiliar belgian care a inaugurat, în 2014, prima clădire din ansamblul Hermes Business Campus, în suprafață de 18.000 de metri pătrați.

Unul dintre motivele pentru care acest hub, situat pe primul loc în topul livrărilor din acest an – 129.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță Knight Frank Romania -, este la mare căutare printre dezvoltatori este infrastructura dezvoltată în vremea regimului comunist. Înainte de Revoluția din 1989, bulevardul Dimitrie Pompeiu era un pol al industriei românești, mai exact al producției de electronice, prin fabricile Conect (producție de conectori pentru electronice), Feper (fabrica de echipamente periferice), Fabrica de Cinescoape și  Televizoare, Fabrica de Calculatoare și IIRUC.

Clădiri reprezentative

Iride Business Park

Dezvoltator:
RED Management

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață: 92.855 mp

An finalizare: 2004

Novo Park

Dezvoltator: Genesis
Development

Proprietar actual:
Genesis Development

Suprafață închiriabilă:
75.000 de metri pătrați

An inaugurare: 2004

BOB Tower și BOC Tower (Upground)

Dezvoltator:  Oameni de afaceri britanici și greci

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață închiriabilă:

80.000 de metri pătrați

An inaugurare: 2008-2009

Hermes Business Campus – faza I

Dezvoltator: Atenor

Proprietar actual: Atenor

Suprafață închiriabilă:
18.000 de metri pătrați

An inaugurare: 2014