FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit lui Andrei Rădulescu, ratele de dobândă la creditele în lei au crescut, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului intern de politici economice, dar și a accelerării cererii de credite în moneda națională.

Astfel, scrie el, rata de dobândă la creditele în sold în lei a urcat cu șase puncte bază lună/lună, la 6.38%, în timp ce rata de dobândă la creditele noi în lei a crescut cu un ritm lunar de 21 puncte bază, la 5.54%.

În ceea ce privește ratele de dobândă la creditele în euro, acestea au scăzut. „Evoluție determinată, în principal, de stabilizarea percepției de risc (privind viitorul zonei euro), în urma Summit-ului Uniunii Europene din 12-13 iulie”, spune economistul senior al BT.

Rata de dobândă la creditele în sold în euro s-a redus cu 15 puncte bază lună/lună, lșa 4.9%, iar rata de dobândă la creditele noi în euro a scăzut cu un ritm lunar de 13 puncte bază la 4.56%.

Andrei Rădulescu estimează că în perioada următoare ratele de dobândă aplicate de bănci vor fi influențate de evoluțiile macro-financiare externe,  de deciziile (semnalele) de politică monetară din principalele blocuri economice ale lumii (inclusiv turbulențele recente din piețele financiare) dar și de factorii interni (perspectivele privind politica monetară în contextul consensului politic privind relaxarea fiscal-bugetară).