Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

A început referendumul care va decide soarta grecilor

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, în Grecia, la ora locală 7:00, pentru referendumul la care grecii hotărăsc dacă țara va accepta sau nu condițiile impuse de creditorii internaționali pentru continuarea programului de finanțare, potrivit presei internaționale.
2009

Creditorii internaționali au perceput solicitarea de a organiza referendumul, la 27 iunie, ca pe o întrerupere a negocierilor, iar fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a caracterizat această decizie ca pe o iresponsabilitate din partea grecilor. Cancelarul german Angela Merkel a spus că „dacă euro eșuează, Europa eșuează”. „Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută”, a mai adăugat ea. „Dacă Grecia va părăsi zona euro, nu va fi bine nici pentru greci, nici pentru europeni”, a spus și președintele francez, Francois Hollande.

Aristides Hatzis, profesor de economie și drept la Athens University, a spus, citat de The Guardian, că „guvernul grec acționează ca un sinucigaș cu bombă”. „Este o decizie foarte riscantă care ar putea pune în pericol poziția Greciei nu numai în zona euro, dar și în UE”, a mai spus el. „Am crezut că Tsipras va fi pragmatic și va accepta un acord care, în cele din urmă, i-ar fi permis să-și consolideze poziția pe stânga moderată. În schimb, este ca și cum ar vrea să transforme această țară în Venezuela, dar problema este că va deveni o Venezuela fără ulei”, a încheiat profesorul.
Guvernul de la

Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

CITEȘTE ȘI:

Cronologia unui dezastru

Turcia se arată dispusă să ajute Grecia

Cinci decizii cheie care vor decide soarta Greciei

Agențiile de turism din România despre criza din Grecia: Mergeți fără probleme!

Ianis Varoufakis: Grecia nu va achita datoria de 1,6 mld euro

Bloomberg: Grecilor le-ar putea scădea puterea de cumpărare cu 40% dacă vor trece la drahmă

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial

Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii