Cautare
, Contributor

Plasamente |
|

Reducerea CAS plasează România pe locul 2 în regiune la cele mai mici costuri cu asigurările sociale

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% în prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa România pe locul 2 în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, unde în prezent contribuția angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de Accace, companie de externalizare şi consultanţă de afaceri.
 aboneaza-te

În continuare, în cadrul topului costurilor cu asigurările sociale în regiune se situează Polonia, cu o contribuție de 16,26%, urmată de Cehia, cu un procent de 21,5%, în timp ce Ungaria aplică o cotă de 27% reținută angajatorilor pentru plata pensiilor.

„Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe și impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declarațiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuțiilor sociale al României cu cel al celorlaltor țări din regiune”, a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

contributii

În prezent, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc CAS în valoare de 208 lei, urmând ca după aplicarea reducerii cotei cu 5% aceștia să plătească 158 lei. „Avem astfel o diminuare cu 50 lei a costurilor per angajat, iar dacă ne gândim într-un spectru mai larg, putem concluziona că diminuarea cotei CAS la 15,8% va aduce economii semnificative angajatorilor”, a adăugat Maria Cojocariu.

În ceea ce privește totalul contribuțiilor datorate de angajatori, reducerea CAS cu 5% ar plasa România tot pe locul 2 în regiune, cu o cotă de reținere cuprinsă între 22,75% și 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu rețineri la angajatori cuprinse între 19,48% și maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcție de contribuția la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilități.

contributii

În ciuda reducerii CAS cu 5% la angajatori, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuții pentru pensii plătite de angajați în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reținere de doar 4% și respectiv 6,5%. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au însă polonezii, care lunar contribuie cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii