FacebookTwitterLinkedIn

În contextul în care companiile fac tot ce pot pentru a-și atrage înapoi cea mai prețioasă resursă, angajații, furnizorii de soluții de fit-out vin cu oferte pentru toate bugetele și preferințele, iar accentul se pune pe spații colaborative. Workspace Studio, companie distribuitoare de mobilier de birou şi produse arhitecturale şi ergonomice, se așteaptă să obțină în acest an o cifră de afaceri în jurul a 15 milioane euro, în creştere de 50% față de 2021.

Una dintre cauzele creşterii este faptul că, în pandemie, multe bugete au fost îngheţate, iar anul acesta s-a facturat pentru proiecte mai mari, finalizate, chiar dacă unele au fost începute anul trecut. 

Începând din vara lui 2022, compania locală înființată de Horațiu Didea, a devenit dealer certificat pentru MillerKnoll în România. Grupul de design colectiv pentru interioare MillerKnoll cuprinde sub umbrela sa branduri de mobilier, textile și decorațiuni precum Herman Miller, Knoll, Edelman, FilzFelt, Hay, NaughtOne și altele. 

„După doi ani de schimbări și transformări, companiile caută să dea un nou sens spațiilor de birouri. Vor să le transforme în spații plăcute, confortabile, utile, practice și ergonomice. Angajații vor spații de birouri care să arate mai bine decât cele de acasă, caută varietate, atât în design, cât și postural. Totodată, au crescut mult așteptările și exigențele tuturor în ceea ce privește ergonomia, calitatea aerului, a luminii ori distribuției spațiilor de lucru”, spune Horațiu Didea, Managing Partner al Workspace Studio. 

Horațiu Didea, Managing Partner Workspace Studio

Potrivit acestuia, bugetul mediu per angajat, care include atât stația de lucru, cât și cota aferentă din spațiile comune, a ajuns la peste 2.000 euro/post de lucru, în creștere cu 10% față de anul trecut. 

Iar în contextul crizei economice și muncii în sistem hibrid, spațiile au devenit mai aerisite, fiind alocate suprafețe medii per angajat în creștere cu aproape 50% față de perioada pre-pandemie. Dacă în urmă cu 2-3 ani, 65% din suprafața proiectelor de amenajare era concentrată pe zone individuale de lucru, birouri individuale, în prezent proporția este de 55% în favoarea zonelor de colaborare și socializare.

Totodată, pe fondul reveniri la birou și al interesului crescut pentru calitatea spațiilor de lucru, numărul de proiecte de reamenajare a crescut semnificativ, iar Workspace Studio a realizat proiecte de amenajare și reamenajare a căror valoare medie s-a situat la 350.000 de euuro, în creștere cu 15% față de 2021.

„Companiile au decis atât să elibereze bugetele înghețate în ultimii doi ani, cât și să investească în calitatea spațiilor de lucru pentru a accelera întoarcerea angajaților la birou. Criza regională, inflația și spectrul recesiunii au afectat bugetele, desigur, dar chiar și așa investițiile în calitate, sustenabilitate și wellbeing au crescut semnificativ. În plus, anul acesta, câteva companii mari au decis să reamenajeze, valoarea marilor proiecte fiind dublă practic față de anii trecuți”, a mai declarat Horațiu Didea.

Cele mai recente studii arată că oamenii vor să se simtă la birou cât mai confortabil și în largul lor, la fel cum s-ar simți acasă, de pildă. Așa că birourile încep să semene tot mai mult cu niște spații primitoare, care încurajează colaborarea, discuțiile și care generează idei valoroase. 

Recent, Future Forum, un consorțiu bazat pe cercetare, în care s-au implicat și cei de la MillerKnol ca parteneri fondatori, a publicat concluziile celui mai recent studiu global Pulse, realizat în luna octombrie 2022. 

Studiul consolidează argumentele pentru munca flexibilă, ca mijloc de abordare a creșterii procesului de burn-out al angajaților. Future Forum Pulse a analizat un eșantion de peste 10.000 de angajați din SUA, Australia, Franța, Germania, Japonia și Regatul Unit, iar concluziile indică faptul că epuizarea angajaților este un fenomen în creștere.

Fenomenul de epuizare a avansat la 40% în toamna acestui an, la nivel global – o creștere de 8% față de luna mai – cu cele mai semnificative rate în SUA, unde 43% dintre angajații de la birou au raportat că se simt epuizați. Există o diferență notabilă de gen între femei și bărbați în ceea ce privește problema burnout-ului, femeile fiind cu 32% mai epuizate decât omologii lor de sex masculin. Și lucrătorii mai tineri au mai multe șanse de a experimenta epuizarea, 49% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani spunând că se simt epuizați, comparativ cu doar 38% dintre lucrătorii cu vârsta peste 30 de ani. Managementul superior (37%) și directorii (32%) sunt, de asemenea, expuși unui risc ridicat de epuizare, potrivit studiului.

În aceste condiții, munca flexibilă pare să fie o soluție importantă pentru a rezolva problema epuizării din cauza serviciului. Politicile flexibile de lucru de la distanță au fost citate drept factorul numărul unu care a îmbunătățit cultura companiei în ultimii doi ani. Angajații care au flexibilitate totală în program raportează o productivitate mai mare cu 29% și o capacitate de concentrare cu 53% mai mare decât cei care nu au posibilitatea de a-și schimba programul.

Iar biroul poate juca un rol semnificativ în sprijinirea muncii flexibile și, prin diversificarea tipurilor de spații din birou, poate ajuta angajații care se confruntă cu fenomenul de burn-out. Cercetarea mai arată că directorii și personalul non-executiv deopotrivă îmbrățișează modelul de lucru hibrid, 65% dintre toți lucrătorii spunând că ar prefera să lucreze o parte din timp de la birou și uneori de la distanță.

Proiectele realizate de Workspace Studio în primele nouă luni ale anului au drept caracteristică principală crearea unui spațiu confortabil. Astfel, mobilierul ergonomic, alături de soluțiile specializate sau premium pentru piese și zone de colaborare au generat în perioada menționată 75% din vânzările totale ale companiei.