FacebookTwitterLinkedIn

Creditul comercial, principala modalitate prin care se finanțează majoritatea firmelor românești, riscă să producă o ”explozie” de insolvențe și falimente. Ca urmare a creșterii prețurilor, tot multe firme înregistrează datorii la furnizori, iar aceștia sunt reticenți în a acorda noi credite, astfel că este posibilă prăbușirea unor întregi lanțuri economice. Astfel, datoriile neplătite la termen față de furnizori ar putea depăși în acest an recordul din 2012, de 60,5 miliarde lei, potrivit Sierra Quadrant.

”Firmele alegeau acest tip de creditare pentru că nu genera dobânzi, permitea plata la termen și se baza pe încredere, pe relațiile de business consolidate de-a lungul anilor. În prezent, multe dintre relațiile de afaceri sunt grevate de problemele generate de inflație, de incertitudine, de temerile că această criză se va adânci în 2023’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator la Sierra Quadrant.

Creditele comerciale totalizau anul trecut 430 miliarde de lei, de 3,5 ori mai mult decât creditele bancare (123 miliarde de lei).

Datoriile neplătite la termen față de furnizori s-au ridicat anul trecut la 50 miliarde de lei și reprezintă peste 55% din totalul plăților restante.

Multe dintre firme au renunțat în a mai constitui stocuri de marfă, mai ales că furnizorii își modifică tot mai des prețurile, din cauza scumpirilor constante.

De asemenea, furnizorii nu mai sunt dispuși să crediteze clienții, cu plata la termen.

,,Creditul comercial sau creditul furnizor, cum mai este cunoscut, s-a diminuat drastic în multe sectoare pe fondul creșterii sentimentului de neîncredere în business. Se cere tot mai mult plata unui avans semnificativ sau chiar plata integrală a produselor, iar pentru mulți dintre clienți această situație este imposibil de onorat’’, precizează sursa citată.

Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, față de 120 zile în 2020, iar cele mai mari restanțe, ca pondere în total, sunt în industria prelucrătoare (26%), comerț (18,9%) și energie ( 16,3%).

Potrivit unui sondaj, că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor.

Statisticile BNR arată că datoriile comerciale au cea mai însemnată pondere în pasivele firmelor (19%), după capitalurile proprii, acestea având și cea mai ridicată rată de creștere (17% în intervalul iunie 2020-iunie 2021).

Pe ansamblul economiei, potrivit specialiștilor, blocajul financiar s-a accentuat semnificativ în ultimii doi ani, depășind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii zece ani.

Potrivit datelor Băncii Naționale, aproximativ o treime dintre companii se situează în zona de risc din perspectiva îndatorării, iar 42% sunt vulnerabile în cazul scăderii vânzărilor sau al prelungirii termenelor de încasare.

Din perspectiva bancherilor, cele mai riscante domenii sunt sectorul energetic, urmat de  transport, industrie, agricultură, construcții și turism.

,,Creșterea costurilor de producție, provocările generate de scumpirea puternică a energiei, a gazelor, a carburanților – toate acestea au pus presiune pe bugetele firmelor. Efectele le vedem într-o dezintermediere financiară tot mai accentuată, într-o diminuare a activității economice și o resetare a perspectivelor comerciale cel puțin pentru anul următor’’, se mai spune în analiza Sierra Quadrant.