FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a autorizat compania RetuRO Sistem Garanție Returnare SA ca administrator al schemei de garanție-returnare în România. Implementarea operațională a sistemului este estimată la o perioadă de aproximativ 18 luni.

„Din acest punct înainte, putem începe derularea pașilor operaționali, cum ar fi angajarea directoratului RetuRO, inițierea discuțiilor pentru finanțarea sistemului, începerea înregistrării  producătorilor de băuturi și a comercianților, precum și dezvoltarea rețelei logistice a sistemului”, a declarat Alice Nichita, președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.

La nivel de operaționalizare, această schemă va fi cel mai mare proiect de colectare și reciclare a ambalajelor din România.

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA a fost înființată de Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu.

Statul, prin autoritatea centrală de mediu, deține 20% din acțiuni.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Aceste reglementări prevăd atingerea unui nivel de colectare a PET-urilor puse pe piață de 77% până în 2025, respectiv de 90% până în 2029.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu 2030.

Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare SA a fost formată ca o societate ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.