FacebookTwitterLinkedIn

Oul a fost găsit la bordul unui megayacht pe care anumite surse îl identifică drept Amadea,  o ambarcațiune în valoare de 325 de milioane de dolari care a fost confiscată recent de autoritățile americane în Fiji.

Cea care a făcut dezvăluirea, la Forumul pentru Securitate de la Aspen, este Lisa Monaco, procurorul general-adjunct al SUA. Potrivit Bloomberg, aceasta a spus că „este doar una dintre descoperirile interesante” făcute de echipa ei în timpul investigațiilor demarate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Deși procurorul nu a precizat despre care iaht este vorba, spunând doar că acesta este andocat în portul San Diego, informațiile obținute până în momentul de față arată că ar fi vorba de megayacht-ul Amadea.

Megayachtul AMADEA

Având o lungime de 106 metri, Amadea a fost construit de șantierul naval Lürssen și este deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov. Vasul a fost adus de oficialitățile americane din Fiji în San Diego în iunie, după o îndelungată dispută legală cu privire la persoana care este proprietarul real al navei.

Kerimov, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a căutat să păstreze discreția cu privire la faptul că este unul dintre posesorii de ouă Fabergé.

În vârstă de 56 de ani, Suleiman Abusaidovici Kerimov a intrat în politică în 1990, iar la începutul anilor 2000 a obținut împrumuturi în valoare de câteva miliarde de dolari de la băncile de stat rusești, Sberbank și VTB. Cu acești bani, Kerimov a devenit unul dintre acționarii importanți de la Gazprom, Uralkali și Sberbank.

În 2008, averea lui Kerimov ajunsese la 21 de miliarde de dolari, dar în 2022 scăzuse la 11 miliarde. Din 2018 se află pe lista oligarhilor sancționați de ministerul de finanțe al SUA.

Faberge The Moscow Kremlin Egg
The Moscow Kremlin Egg
Oul Fabergé realizat cu ocazia tricentenarului familiei Romanov
The Alexander Palace Egg

Ouăle au fost realizate de Casa Fabergé, furnizorul oficial de bijuterii al familiei imperiale a Rusiei, între 1885 și 1917. Dintre cele 69 de ouă produse, mai există 57.

Cele mai multe, 15, se află în posesia altul oligarh rus, Viktor Vekselberg, al cărui iaht, Tango, de 76 de metri lungime, a fost confiscat de autoritățile spaniole la începutul lunii aprilie. Nouă dintre ouăle deținute de oligarh, pentru care a plătit peste 100 de milioane de dolari, provin din Colecția Imperială. Acestea au fost expuse la Kremlin deoarece Vekselberg le consideră importante pentru istoria Rusiei. Miliardarul a înființat, în 2013, Muzeul Fabergé în Sankt Petersburg.

Cel mai valoros ou Fabergé a fost vândut cu 33 de milioane de dolari în 2014, la o licitație care a avut loc la Londra.