FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană caută volume suplimentare de gaze din Nigeria, parte din planul său de reducere a dependenței de Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Matthew Baldwin, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei Europene, a efectuat în această săptămână o vizită în Nigeria, unde a avut întâlniri cu oficiali de la cel mai mare producător de petrol din Africa. Potrivit Reuters, oficialului european i s-a spus că Nigeria îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, după vară, ceea ce va duce la exporturi de gaze mai mari către Europa.

În prezent, Uniunea Europeană importă 14% din achiziţiile sale de GNL din Nigeria şi există potenţialul de a dubla acest lucru, a declarat Baldwin pentru Reuters.

De altfel, producţia de petrol şi gaze din Nigeria este redusă de furtul şi vandalizarea conductelor, lăsând terminalul producătorului de gaz Nigeria LNG din Bonny Island să funcţioneze la o capacitate de 60%. Nigeria NLG este deţinută de compania petrolieră de stat NNPC, Shell, TotalEnergies şi Eni.

”Dacă putem ajunge până la 80%, în acel moment ar putea exista GNL suplimentar care ar putea fi disponibil pentru mărfurile spot care urmează să vină în Europa”, a declarat Baldwin. ”Ei (oficialii nigerieni) ne-au spus: ‘Veniţi şi vorbiţi din nou cu noi la sfârşitul lunii august, pentru că credem că putem face progrese reale în acest sens’”.

Anul trecut, Nigeria a exportat 23 de miliarde de metri cubi de gaze către Uniunea Europeană, dar volumul a scăzut de-a lungul anilor.