FacebookTwitterLinkedIn


În 1882, Peter Carl Fabergé prelua conducerea atelierului de bijuterii fondat de tatăl său, Gustav Fabergé; împreună cu fratele său, Agathon, avea să-l transforme într-un fenomen de anvergură mondială: cei doi reînvie arta uitată a emailării, își colorează creațiile cu smaralde, rubine și safire și își seduc clientela cu bijuterii originale.
Născut în 1846, Peter Carl Fabergé a studiat la Sankt Petersburg, apoi la Școala de Arte și Meserii din Dresda și a făcut un curs la Școala comercială Schloss din Paris. Unul dintre locurile pe care îl frecventa în Dresda era muzeul Grünes Gewölbe (Seiful verde, fondat de regele Augustus cel Puternic în 1723), care adăpostește peste 3.000 de bijuterii extrem de valoroase din întreaga Europă.
Întors la Sankt Petersburg, se căsătorește, în 1866, cu Augusta Jacobs și, în perioada următoare, se ocupă cu restaurarea capodoperelor de la Ermitaj (muzeul fondat de țarina Ecaterina cea Mare), slujbă care îi permite să analizeze vechile tehnici folosite de aurarii și bijutierii antichității.
În 1882, țarul Alexandru al III-lea admiră creațiile Fabergé la Expoziția Pan-Rusă și solicită expunerea acestora la Ermitaj, ca o dovadă a măiestriei meșteșugarilor ruși contemporani. În 1885, țarul îi solicită lui Peter Carl o bijuterie sub forma unui ou de Paști cu surpriză, pe care să i-l dea cadou soției. Peter Carl concepe atunci ceea ce avea să devină primul ou de Paști Fabergé creat pentru Casa Imperială a Rusiei. Cadoul este foarte apreciat, iar Fabergé devine bijutierul Curții Imperiale a Rusiei, țarul comandând în fiecare an câte un ou de Paști pentru țarină.
Pentru Casa Fabergé, începe epoca de aur.
În 1887, este deschisă o reprezentanță la Moscova. Atelierul din Sankt Petersburg se extinde iar măiestria artizanilor casei Fabergé este recompensată cu numeroase premii la diverse expoziții. Fabergé devine furnizor al caselor regale ale Suediei și Norvegiei.
La Expoziția Universală din 1900 de la Paris, Peter Carl Fabergé devine Cavaler al Legiunii de Onoare, iar breasla bijutierilor parizieni îi acordă titlul de Maestru. Fabergé primește acum comenzi din toată lumea, numărul angajaților săi ajunge la 500 (designeri și bijutieri), fiind cel mai mare atelier de bijuterii din Rusia. Se deschid filiale la Kiev și Londra – de aceasta din urmă ocupându-se cel mai mic dintre cei patru fii (Eugène, Alexander, Agathon și Nicholas) ai lui Peter Carl.
Odată cu începerea Primul Război Mondial, Casa Fabergé încearcă să se adapteze, producând articole din cupru, dar și seringi sau grenade, necesare efortului de război.
În 1917, Revoluția din Octombrie aduce la conducerea Casei Fabergé un comitet al angajaților. Un an mai târziu, în noiembrie, după ce atelierul este naționalizat, o parte din familia Fabergé părăsește Rusia cu ultimul tren diplomatic către Riga și apoi spre Germania. În decembrie, Eugène și mama sa traversează granița, pe jos și cu sania, în Finlanda. În Rusia bolșevică, frații săi, Agathon și Alexander, sunt arestați.
În iunie 1920, Eugène merge în Germania pentru a-și aduce tatăl în Elveția, unde s-a refugiat restul familiei Fabergé. Peter Carl, care nu reușește să-și revină după șocul din 1917, se stinge într-o localitate din apropiere de Lausanne, pe 24 septembrie 1920.
Alexander Fabergé reușește să evadeze din închisoare împreună cu un prieten, după ce îi mituiesc pe gardieni. Se întâlnește cu Eugène la Paris și înființează compania Fabergé&Cie, care restaurează și face comerț cu bijuterii.
În 1937, un emigrant rus din America, Sam Rubin, lansează linia de parfumuri Fabergé, fără acordul familiei, care îl dă în judecată. Părțile se înțeleg în afara tribunalului, Rubin primind dreptul de a folosi numele Fabergé exclusiv pentru produse de parfumerie, pentru 25.000 de dolari.
În 1964, Rubin vinde Fabergé Inc. pentru 26 de milioane de dolari, iar 20 de ani mai târziu compania își schimbă din nou proprietarul, pentru 180 de milioane de dolari. În 1984, Fabergé Inc. achiziționează producătorul de cosmetice Elizabeth Arden, pentru 700 de milioane de dolari, ambele companii fiind înghițite în 1989 de gigantul Unilever, pentru 1,55 miliarde de dolari. Numele altă dată asociat cu bijuteriile de lux apărea acum pe o gamă variată de produse de curățenie pentru baie și bucătărie, inclusiv pe cele pentru desfundat țevile.
În 2007, compania Fabergé Ltd. a cumpărat de la Unilever marca Fabergé, licențele și drepturile de utilizare a numelui. Familia Fabergé își recăpăta în sfârșit dreptul de utilizare a propriului nume în afaceri. Este fondat Fabergé Heritage Council care se ocupă de relansarea liniei de bijuterii.
09.09.09 (9 septembrie 2009) este data la care noua casă Fabergé își lansează prima colecție de bijuterii de lux, denumită Les Fabuleuses.