FacebookTwitterLinkedIn

China va face eforturi mari pentru a-și redresa economia, mai ales în cel de-al treilea trimestru al anului, prioritizând stabilizarea șomajului și a prețurilor, a raportat ieri media de stat după o întâlnire a Cabinetului, preluată de Reuters.

Cea de-a doua cea mai mare economie a lumii a reușit să obțină în prima jumătate a anului o creștere de doar 0,4% față de anul trecut, afectată de carantinele Covid-19, de un sector imobiliar slab și de precauțiile consumatorilor. Guvernul a stabilit o țintă de creștere de 5,5% pentru întreg anul 2022.

Cele mai mari provocări estimate de China pentru restul anului sunt politica strictă de zero-COVID care poate aduce oricând restricții și carantine, iar acestea perturbă puternic afacerile locale, rata de angajare și consumul. Pentru a stimula creșterea, autoritățile au scos “de la naftalină” o politică veche, aceea de a finanța proiecte mari de infrastructură prin emiterea de obligațiuni. “Vom face eforturi mari să obținem o revenire a economiei, stabilizând-o pe o traiectorie rezonabilă și dând prioritate reducerii șomajului și prețurilor,” se arată în materialul publicat de presa de stat, care a citat din discuțiile din Cabinet.

Rata șomajului în China a fost de 5,5% în iunie, față de 5,9% în mai, iar șomajul în rândurile tinerilor a atins procentul-record de 19,3%. Indexul prețurilor a crescut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând cel mai înalt nivel din ultimele 23 de luni și reflectând presiunile globale, în ciuda eforturilor Chinei de a le ține sub control.

Guvernelor locale li s-a recomandat ferm să grăbească construcția proiectelor de infrastructură și să creeze oportunități de angajare pentru muncitorii care migrează din oraș în oraș. Astfel, la finalul lunii iunie, 90,7% din muncitorii care au migrat în căutare de muncă și care s-au întors în localitățile lor au putut să își găsească de lucru, a declarat în această săptămână un oficial al ministerului agriculturii și afacerilor rurale, fără să dea un număr exact al celor care au rămas fără job.

Pe lângă aceasta, instituțiile financiare vor pregăti programe flexibile pentru a oferi împrumuturi persoanelor afectate de COVID și se vor face în paralel eforturi pentru stabilizarea pieței imobiliare. De asemenea, Cabinetul a anunțat programe de digitalizare, permițând companiilor care oferă servicii de internet, de cumpărături online, de livrare de mâncare și serviciilor de taxi să creeze mai multe locuri de muncă.