FacebookTwitterLinkedIn

Peter Carl Fabergé a devenit bijutierul oficial al curții imperiale a Rusiei după ce țarul Alexandru al III-lea i-a cerut să confecționeze o bijuterie pe care s-o ofere cadou soției sale, țarina Maria Feodorovna, cu ocazia Paștelui din anul 1885. Peter Carl a confecționat un ou decorat cu metale prețioase care ascundea la interior o surpriză – un ceas. Țarina a fost peste măsură de încântată de cadoul original, astfel că țarul a decis să-i ofere câte un ou-bijuterie în fiecare an, de Paști.
Fabergé a lucrat aproximativ 50 de ouă pentru casa imperială rusă. În 1917, după căderea imperiului țarist, în 1917, ouăle Fabergé s-au risipit în toate colțurile lumii. Vânătoarea ouălor de Paști Fabergé a devenit o întreprindere cât se poate de reală și cu recompense extrem de consistente.
Din 1920 încoace, au fost identificate 43 dintre ouăle Fabergé, ultimul fiind descoperit întâmplător, în 2014, într-un târg de vechituri, și vândut mai apoi la licitație pentru colosala sumă de 33 de milioane de dolari. Este vorba despre al treilea ou de Paști Fabergé, pe care țarul Alexandru i l-a făcut cadou soției sale de Paști, în 1887.
Oul este așezat pe un inel susținut de trei picioare duble terminate în labă de leu, și este înconjurat de delicate ghirlande confecționate din pietre prețioase și aur de 18K, colorat în trei nuanțe. Ghirlandele sunt prinse în trei puncte, marcate cu uriașe safire albastre, cel din partea din față având montat deasupra un diamant roz, care servește drept buton de acționare a mecansimului care deschide oul. Surpriza din ou este un ceas de damă Vacheron Constantin, cu cadranul din email alb și rama și carcasa din aur.
În registrele casei imperiale ruse, o primă mențiune despre acest ou apare în 1887, când se vorbește despre suma de 2160 de ruble plătită lui Fabergé pentru „un ou cu ceas.” În 1889, într-un inventar al cabinetului Palatului imperial, oul este descris mai detaliat: „Ou de Paști cu ceas, decorat cu diamante, safire și diamante roz tăiate, furnizat de Fabergé țarului Alexandru al III-lea.” În septembrie 1917, oul este menționat între bunurile imperiale confiscate de la Palatul Anicikov și transferate în trezoreria de la Kremlin. Cu excepția unei note din 1922, în care creațiile Fabergé trec din custodia Kremlinului în cea a lui Ivan Gavrilovici Chinariov, șeful Consiliului comisarilor poporului, despre al treilea ou (The Third Egg sau The Egg, cum i se spune printre cunoscători și colecționari) nu s-a mai știut nimic până în 2011. Atunci, cercetătorii Fabergé Vincent și Anna Palmade au descoperit că The Egg a supraviețuit anului 1922 și că, în 1964, a fost vândut fără acte de proveniență la o licitație din New York organizată de Casa Parke Bernet.
Oul a rămas în SUA și a fost vândut mai târziu pentru 14.000 de dolari. Nici vânzătorul, nici cumpărătorul, nu cunoșteau proveniența bijuteriei, iar valoarea i-a fost stabilită strict în funcție de metalele și pietrele prețioase din care era confecționată. Cumpărătorul spera să obțină un câștig rapid descompunând bijuteria și vânzând separat aurul și pietrele prețioase. Cum tranzacția nu părea să aibă sorți de izbândă, omul a căutat pe Google „egg Vacheron Constantin” și a găsit un articol din 2011 din cotidianul Telegraph în care se vorbea despre oul pe care îl ținea în mână, care era evaluat la 20 de milioane de lire sterline. Restul e istorie: norocosul a luat legătura cu casa de licitații Wartski, din Londra, specializată în tranzacționarea bijuteriilor Fabergé. Licitația care a urmat a stabilit că aurul și pietrele prețioase, la care se adaugă măiestria artizanilor, raritatea obiectului, proveniența și povestea sa incredibilă fac ca al treilea ou Fabergé să valoreze 33 de milioane de dolari.

Foto Wartski