FacebookTwitterLinkedIn

Este cel mai cunoscut om de afaceri din România, cu semnături atât în sportul românesc, cât și în mediul de business.

Ion Țiriac – poate cel mai cunoscut nume din mediul de business românesc – controlează grupul ce îi poartă numele și integrează, în prezent, peste 40 de companii private în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Cunoscut și pentru Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, înființată în 1990, care ulterior a devenit Unicredit, omul de afaceri și-a consolidat o avere ce l-a situat, timp de mai mulți ani, pe prima poziție în topul celor mai bogați români. În urmă cu opt ani, Țiriac și-a vândut pachetul de acțiuni către grupul italian, banca schimbându-și denumirea în Unicredit Bank și, în aceeași perioadă, a vândut și participația în Metro Group.

Ion Țiriac a debutat pe piața de real estate în 1994, prin înființarea Fergus Construct International, prima companie de imobiliare a Grupului Țiriac. Țiriac Group a derulat proiecte imobiliare importante, precum clubul rezidențial Stejarii sau Residenz – Cartierul German. În septembrie, Țiriac Imobiliare a inaugurat cel mai nou proiect rezidențial al companiei, Stejarii Collection, amplasat în zona de nord a Bucureștiului, în continuarea proiectelor Stejarii Clubul Rezidențial și Stejarii Country Club, în mijlocul a 250 ha de pădure. Investiția totală în dezvoltarea construcției Stejarii Collection s-a ridicat la 52 de milioane de euro, iar aproximativ 10 milioane de euro, 20% din valoare, a fost alocată implementării sistemelor de eficientizare a consumului energetic și soluțiilor de reducere a impactului asupra mediului înconjurător. Stejarii Collection pune la dispoziție în regim de închiriere pe termen lung 198 de apartamente, cu configurații între două și cinci camere și suprafețe de la 95 mp până la 700 mp. 

Printre businessurile importante din portofoliul său este și Țiriac Auto, un puternic importator pe piața auto din România, cu afaceri-record de 1,8 miliarde de lei și un profit de 54,6 milioane de lei în 2022. Anul acesta, divizia de retail auto a grupului a anunțat o investiție de aproximativ 600.000 de euro în extinderea reţelei sale de showroomuri dedicate comerţului cu autovehicule rulate și deschiderea a două noi showroomuri în Bucureşti. Primul dintre acestea, deschis în luna iulie a acestui an, este amplasat în Bulevardul Expoziţiei din Capitală, pe o suprafaţă de circa 550 mp, fostul sediu al M Car Trading, importatorul Mitsubishi, parte a Ţiriac Holding şi a showroomului Mitsubishi din cadrul Ţiriac Auto. Al doilea showroom va fi inaugurat la finalul acestui an, în zona de vest a Bucureştiului. Compania îşi desfăşoară activitatea în şase locaţii, din Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Oradea şi Piteşti, iar în primele şapte luni ale anului 2023 a comercializat peste 2.600 de unităţi.

În domeniul asigurărilor, holdingul include o participație în compania Allianz-Ţiriac, al doilea cel mai mare asigurător din piaţă, cu un volum al primelor brute subscrise de peste 1,7 miliarde de lei în primul semestru din 2023. Compania a fost fondată în 1994 și a fost integrată în grupul german de asigurări Allianz în anul 2000. Acum, Allianz-Țiriac oferă produse și servicii de planificare financiară pe toate segmentele de asigurări: auto, bunuri, răspundere, viață și sănătate, iar în 2007 a intrat și pe piața administrării private a pensiilor.

Printre altele, în 2013, Țiriac Group a intrat și în sectorul energiei, devenind un producător de energie verde. În cadrul diviziei de energie a fost dezvoltat, în județul Prahova, un parc de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 8 MW. 

Antreprenorul născut la Brașov, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut și mai mult în sport. Fost jucător profesionist de tenis, fost jucător de hochei pe gheață, Ion Țiriac a fost primul român inclus în topul Forbes al bogaților lumii, în 2007, atunci când averea lui înregistra 1,1 miliarde de dolari. În sport, el a condus România în clasamentele internaționale, atât în hochei, cât și în tenis. Între 1958 și 1964, Ion Țiriac a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, alături de care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale. În 1970, alături de Ilie Năstase, Țiriac a câștigat turneul de la Roland Garros. La sfârșitul carierei de sportiv, el deținea 22 de titluri în competițiile de tenis. 

Între anii 1998 și 2004, Ion Țiriac a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român și s-a implicat activ în dezvoltarea sportului românesc, drept urmare, în 2019, a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Deși, la acel moment, declarase că va ocupa poziția doar șase luni, el și-a anunțat demisia după aproape doi ani. De asemenea, tot în 2021, Ion Țiriac a inaugurat Best Preschool British Education & Sports Țiriac, o grădiniță cu un concept educațional bazat pe programa britanică, inițiere în sport și experiențe în pădure. „Dacă reușim să facem Academia de Tenis, automat vreau să fac o grădiniță și clasele întâi și a doua“, spunea el la deschidere. Pe lângă patinoarul inaugurat în 2016, în 2018 a fost lansată sala de gimnastică GymNadia, pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani.

Locul 2

10 miliarde de lei

Ion Țiriac

84 de ani | București

auto, financiar, investiții, imobiliare

Locul 2 în ediția 2022 a Forbes 500