FacebookTwitterLinkedIn

Grupul fondat de Teofil Mureșan și fratele său, Simion, are două direcții de dezvoltare în următorii ani: investițiile în energia verde și proiecte de amploare în domenii-cheie.

Frații Mureșan au pus bazele Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) în urmă cu 20 de ani, clădind în timp unele dintre cele mai importante companii în domeniul proiectelor de infrastructură energetică și telecomunicații. Acum, grupul reunește businessurile Electrogrup, Direct One, Nova Power & Gas, Wesee şi Netcity și își propune să sporească investițiile în energie regenerabilă, terminând anul 2022 cu un portofoliu de proiecte solare de 45 MW, cu obiectivul de a ajunge la o capacitate instalată de 100 MW.

Grupul are un portofoliu extins de clienţi, jucători importanţi din domeniul telecomunicaţiilor şi cel al energiei din România, dar şi companii industriale diversificate. Anul trecut, afacerile consolidate ale grupului erau estimate la 400 de milioane de euro, dublu faţă de anul 2021. „Grupul nostru de companii are propriile investiţii, dar şi proiecte pe care le facem pentru alţii. Astfel, în tranziţia energetică vedem riscurile şi pentru compania de proiect, dar le percepem şi ca investitori. Pe partea de investiţii, Nova a investit anul trecut 100 de milioane de euro, proiecte de energie solară, gaz şi storage. Continuăm să investim acolo unde vedem oportunităţi în viitor. Unele proiecte sunt grele, trebuie să ne aliniem la tehnologie, să avem capacitatea de a investi în echipamente, nu e deloc simplu“, a declarat Teofil Mureşan, preşedintele E-INFRA, la începutul anului, pentru presa locală. 

Până de curând, cea mai mare subsidiară a grupului era Electrogrup SA, companie de construcție de infrastructură de telecomunicații, cu afaceri de 519,1 milioane de lei, în creștere cu 90% față de anul anterior, și un profit net de 41,2 milioane de lei, un plus cu 169%. Însă, anul trecut, Nova Power & Gas, companie axată pe furnizarea de energie şi gaze, dar şi cu proiecte în zona de producţie de energie, a înregistrat o creștere puternică: la finalul lui 2022 a ajuns la un business de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 229 milioane de lei – un plus cu 912%. Nova Power & Gas s-a asociat cu Nuclearelectrica pentru a forma compania RoPower Nuclear, prin care vor dezvolta reactoare modulare mici pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița. Compania de proiect RoPower Nuclear va implementa în acest deceniu prima centrală electrică NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România, care va folosi tehnologia NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Proiectul va avea șase module, în total 462 MW, și se estimează că centrala va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie. „Fosta centrală electrică pe bază de cărbune va fi restaurată ca o instalație modernă fără emisii de carbon, permițând dezvoltarea socio-economică la nivel local și consolidând securitatea energetică europeană. Pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie remarcabilă, ghidați de o viziune comună a energiei curate, suntem încrezători în capacitatea noastră de a contura un viitor durabil, sigur și prosper pentru toți”, declara Teofil Mureșan anul acesta, la semnarea unui Memorandum de Înțelegere pentru colaborarea în vederea implementării centralelor NuScale VOYGR™ în Europa Centrală și de Est și în România de către Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation.

Este o altă premieră pentru piața locală, încă una pe lista inovațiilor aduse de grup de-a lungul timpului: este primul business care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de medie tensiune în România, primul furnizor de soluţii de fibră optică aeriană și prima companie care a adus cablul dielectric în țară. Grupul E-INFRA s-a remarcat, de-a lungul timpului, și prin activitatea sa deosebită în sectorul smart city, cu numeroase proiecte precum supravegherea video inteligentă în Cluj-Napoca (Electrogrup), monitorizarea calității aerului și sistemul de monitorizare a parcării neregulamentare în Alba Iulia (Direct One), soluții de tip Smart Energy și Smart Metering (Nova Power & Gas), precum și sistemul de management al rețelelor de utilități dezvoltat pentru rețeaua metropolitană de fibră optică din București (Netcity).

Locul 28

Avere: 1 miliard de lei

Teofil și Simion Mureșan

55 și 50 de ani | Cluj-Napoca

Construcții, infrastructură, telecom

Locul 46 în ediția 2022 a Forbes 500