Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

|
|

TOP COOL 100: 1-24

Topul „100 Cool Brands“, ediția 2016, a fost stabilit în urma selecției, exprimării și analizei opiniilor a 66 de formatori de opinie/trendsetteri români.
cool

1. Apple

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 1976

Țara: SUA

1. apple shutterstock_414198514

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, gigantul american Apple a înregistrat scăderi ale veniturilor în 2016, ajungând la 216 miliarde de dolari, față de cele 233 de miliarde de dolari obținute anul trecut. Motivul pentru declin îl reprezintă vânzările mai slabe pentru smartphone-ul iPhone, acestea fiind mai mici cu 18 miliarde de dolari în ultimul an, comparativ cu 2015. În acest an, Apple a lansat iPhone 7 și iPhone 7 Plus, însă primul model nu a impresionat fanii iPhone pentru că atât designul, cât și caracteristicile, nu au venit cu schimbări semnificative. Rezultatele companiei au fost mai slabe decât anul trecut și din cauza cererii scăzute pentru ceasul inteligent lansat de americani – Apple Watch. Veniturile Apple și-ar putea reveni odată cu lansarea unui smartphone cu design diferit, însă acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în 2017. Însă, recent, unul dintre furnizorii Apple a confirmat faptul că următorul produs va trece la display-urile OLED.

Apple rămâne un brand cu reputație privind inovația, iar, din 2011, după moartea fondatorului Steve Jobs, compania este condusă de Tim Cook. (Mihaela Dalar Stanca)

 

2. Moise Guran

Domeniu: Jurnalism

ANUL nașterii: 1974

Țara: România

2. moise guran

Moise Guran, jurnalistul cunoscut în special pentru că „explică economia pe înțelesul tuturor, cu zâmbetul pe buze”, are o experiență de peste 20 de ani în media. Născut la Drobeta-Turnu Severin, Guran visa să ajungă polițist, dar, după ce a terminat Facultatea de Drept, s-a apucat de presa scrisă. Moise Guran a parcurs toate etapele formării unui jurnalist – reporter, redactor, realizator de emisiune și producător. A făcut presă scrisă, televiziune și radio. În această vară, Guran a renunțat la emisiunea „Biziday” pe care o modera la Digi24 și pregătește „economie în timp real pe mobil” pentru publicul său, prin intermediul unei aplicații, proiect pe care îl va lansa în luna decembrie. (Mihaela Dalar Stanca)

 

3.Snapchat

Domeniu: Internet

Anul înființării: 2011

Țara: SUA

shutterstock_279918116

Aplicația Snapchat, lansată inițial sub numele de Peekaboo, în urmă cu cinci ani, are în spate doi fondatori, absolvenții de Stanford – Evan Spiegel și Bobby Murphy. Snapchat, disponibilă pe dispozitivele dotate cu sisteme de operare iOS sau Android, permite utilizatorilor să trimită texte prietenilor, desene, fotografii și clipuri de maxim 10 secunde. Compania, acum cu birourile în California, a lansat aplicația în 2011 din sufrageria lui Spiegel, iar aceasta este cunoscută (și utilizată) în țara noastră în special de către adolescenți, potrivit unui studiu publicat luna trecută. Mai mult decât atât, tinerii cu vârste între 14-17 ani folosesc Snapchat aproape la fel de mult ca Instagram, aplicație mult mai populară și în rândul adulților. Astfel, 52% dintre adolescenți folosesc aplicația dezvoltată de Spiegel și Murphy, iar Instagram este utilizată de 64% dintre tinerii intervievați. Potrivit aceluiași studiu, tinerii de 14-24 ani consideră că Snapchat este cea mai inovativă aplicație a anului, în comparație cu restul populației, care plasează Snapchat pe locul 4 după Waze, Facebook și WhatsApp. (Mihaela Dalar Stanca)

 

4.Tesla Motors

Domeniu: Auto

Anul înființării:2003

Țara: SUA

shutterstock_284409203

Fondată în 2003, compania Tesla Motors produce mașini electrice și are sediul în Silicon Valley. Sub conducerea lui Elon Musk, producătorul a început cu un model sport, 100% electric, automobil ce a ajuns în 31 de țări între 2008 și 2012, fiind vândute mai mult de 2.250 de mașini în perioada menționată. Acest model folosește un motor electric plecând de la designul inginerului și fizicianului Nikola Tesla, din 1882. A doua mașină produsă de Tesla este Model S, un sedan de lux. Vânzările pentru Model S au trecut de câteva luni de pragul de 100.000 de unități. CEO-ul Tesla își dorește ca firma „să producă la un moment dat mașini ieftine pentru consumatori”. Următorul model Tesla – Model 3 – va intra în producție anul viitor, se va vinde pentru 35.000 de dolari și poate fi deja precomandat de fanii mașinilor electrice, în schimbul unui „avans” de 1.000 de dolari. Mașina va avea o autonomie de 350 de kilometri în varianta de bază și poate accelera până la 100 de kilometri pe oră în șase secunde. (Mihaela Dalar Stanca)

 

5.Google

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 1998

Țara: SUA

5. google shutterstock_213638911

Google, o companie ce are 60.000 de angajați și venituri anuale de 75 de miliarde de dolari, a fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin, într-un garaj. Numele „Google” este un joc de cuvinte pornit de la googol, neologism englez pus în circulație de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaș format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri. Cu o capitalizare de piață de aproximativ jumătate de trilion de dolari, Google, sau mai degrabă părintele său, Alphabet, este a doua cea mai valoroasă companie din lume și domină vaste segmente ale industriei tech, printre care căutarea, publicitatea digitală, zona mobilă și video. Gigantica companie este acum condusă de indianul Sundar Pichai, care vrea să o reinventeze prin intermediul inteligenței artificiale. (Mihaela Dalar Stanca)

 

6.Florin Talpeș

DOMENIU: Om de afaceri

ANUL nașterii: 1956

ȚARA: România

6. florin talpes IMG_3133

Florin Talpeș este unul dintre cei mai apreciați antreprenori de pe piața locală și conduce compania specializată în soluţii de securitate informatică Bitdefender, alături de soția sa, Măriuca Talpeș. Când a înființat compania, în urmă cu circa 15 ani, Talpeș afirma că nu avea habar despre cum se conduce o echipă și nici despre cum se construiește o afacere. Unul dintre avantajele pe care le-a avut pe parcursul dezvoltării businessului este că a crescut odată cu piața de IT. Înainte de a deveni antreprenor, Talpeș era cercetător la Institutul de Tehnică de Calcul din Pipera, zonă în care astăzi sunt concentrate cele mai numeroase clădiri de business, inclusiv din zona de IT. La institut lucra și soția sa, și tot de acolo și-a „recrutat” primii angajați. În ultimii ani, creșterea afacerii soților Talpeș a fost tot mai accelerată, iar antreprenorul declara recent în presă că se pregătește pentru o „explozie”, adică pentru o creștere de 100% a afacerii în următorii ani. Bitdefender s-a bucurat de o cifră de afaceri cu 54% mai mare în 2015 comparativ cu 2014, atingând 387 de milioane de lei. Talpeș, care este implicat de curând și în proiectul GovITHub, lansat de guvernul Cioloș pentru a începe digitalizarea administrației publice, are în continuare obiective foarte mari pentru compania sa, acesta anunțând că estimează ca în următorii cinci ani, Bitedefender SRL să devină unul dintre cei mai mari exportatori români. (Mihaela Dalar Stanca)

 

7.Dacian Cioloș

Domeniu: Personalități politice

Anul nașterii: 1969

Țara: România

7. dacian ciolos shutterstock_505432948

A fost comisar european pe probleme de agricultură în cadrul Comisiei Europene și a ocupat funcția de consilier al președintelui CE, Jean-Claude Juncker. Dacian Cioloș, premierul în funcție al României, cel puțin până la alegerile parlamentare din luna decembrie, este cel care conduce guvernul de tehnocrați, format la doar câteva zile de la demisia lui Victor Ponta, pe fondul protestelor societății civile după incendiul din clubul Colectiv. Una dintre inițiativele recente ale guvernului condus de Cioloș a fost proiectul GovIThub, lansat în luna august din acest an. Scopul programului este de a aduce laolaltă IT-ști, antreprenori și membri ai administrației publice, așadar persoane cu expertiză solidă în domeniul lor de activitate, care să modernizeze și să digitalizeze serviciile publice din administrație. (Ana Racheleanu)

 

8.Instagram

Domeniu:Tehnologie

Anul înființării: 2010

Țara: SUA

8. instagram shutterstock_311245952

Rețeaua de socializare Instagram a fost creată de Kevin Systrom și Mike Krieger în urmă cu șase ani, inițial cu un singur filtru, iar drumul acesteia către mase a fost posibil prin intermediul unei aplicații intuitive, ce folosește instrumente simple de editare și un set de filtre ce permit oricui să transforme fotografiile și clipurile video de pe smartphone-uri în jurnale fermecătoare, nostalgice, intime sau dramatice. O aplicație a cărei valoare Forbes o estimează acum la 50 de miliarde de dolari părea un balon de săpun atunci când Mark Zuckerberg a decis să plătească aproape 1 miliard de dolari pentru ea, în 2012. Avea atunci doar 30 de milioane de utilizatori, față de peste 500 de milioane, în prezent. În doar patru ani de la achiziție, Instagram a devenit rețeaua de socializare cu una dintre cele mai rapide creșteri, însumând cât Twitter (310 milioane), Snapchat (peste 100 de milioane) și Pinterest (100 de milioane) la un loc. Instagram a generat deja venituri de aproximativ 630 de milioane de dolari în 2015, potrivit eMarketer, și asta cu doar 350 de angajați, adică mai puțin de 3% din „armata” de 13.600 de persoane a lui Mark Zuckerberg de la Facebook. (Mihaela Dalar Stanca)

 

9.Whatsapp

Domeniu:Tehnologie

Anul înființării:2009

Țara:SUA

9. whatsapp shutterstock_177166823

Whatsapp, aplicație ce înregistrase 1 miliard de utilizatori în luna februarie a acestui an, a fost creată în 2009, de către programatorii Jan Koum și Brian Acton. Aplicația de mesagerie instant, disponibilă pentru smartphone-uri, utilizează accesul la Internet pentru a putea fi folosită pentru trimiterea mesajelor, a documentelor, gif-urilor, clipurilor video și audio sau locației. Din 2014, Whatsapp este în proprietatea Facebook, Mark Zuckerberg plătind atunci aproximativ 19 miliarde de dolari pentru aceasta. În țara noastră, aplicația este destul de populară, pentru că mai mult de jumătate dintre românii care au telefoane inteligente o folosesc, cel puțin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu iSense Solutions. Cu toate astea, Facebook rămâne mult mai popular decât Whatsapp în România. 69% dintre utilizatorii de dispozitive mobile accesează reţeaua de socializare în fiecare zi, iar 84% dintre aceştia intră cel puţin o dată în aplicaţie în fiecare săptămână. (Mihaela Dalar Stanca)

 

10.Messenger

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 2011

Țara: SUA

10. facebook messenger shutterstock_190695572

Messenger este o abreviere pentru Facebook Messenger, serviciul de mesagerie instant lansat de Facebook în 2011 și disponibil prin intermediul aplicației pe telefoanele mobile, dar și pe desktop. Față de acum cinci ani, Messenger nu mai este doar o platformă de chat, de-a lungul timpului aceasta fiind constant îmbogățită atât cu emoticoane, mici aplicații, cât și cu apeluri video și vocale. Recent, cei de la Facebook Messenger au anunțat că vor integra în curând o nouă platformă dedicată mai ales jocurilor din fereastra de conversații. Noua funcție poartă numele de Instant Games, iar jocurile vor fi create de partenerii Facebook. Această mișcare poate aduce venituri extra pentru Messenger, dacă utilizatorii vor face achiziții in-app pentru jocurile care-i cuceresc. (Mihaela Dalar Stanca)

 

11.WWF

Domeniu: ONG

Anul înființării: 1961

Țara:Elveția

11. wwf shutterstock_393686026

World Wide Fund for Nature (WWF) este o organizație non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural. Fondat cu 55 de ani în urmă, ONG-ul are misiunea, la nivel global, de a stopa degradarea mediului și de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. În 2011, WWF România a derulat campania Salvați Pădurile Virgine, alături de peste 100.000 de aliați care au semnat petiția pentru protejarea integrală a acestor păduri. În 2012 a fost emis ordinul de ministru care definește clar criteriile de identificare a pădurilor virgine și care conferă pădurilor virgine identificate statutul de păduri strict protejate. De asemenea, din 2007, WWF a creat Earth Hour (Ora Pământului), un eveniment global din ce în ce mai apreciat, care din 2009 se sărbătorește și în România. Organizaţia are sediul în Bucureşti şi trei filiale în ţară: la Braşov, Reșița şi Baia Mare. (Mihaela Dalar Stanca)

 

12.Vlad Voiculescu

Domeniu:
Personalitate publică

Anul nașterii: 1983

Țara: România

12. vlad voiculescu

La bază economist, Vlad Voiculescu este actualul ministrul al Sănătății în Guvernul Cioloș, funcție în care a fost numit în luna mai a acestui an. Înainte de numirea publică, Voiculescu era cunoscut pentru faptul că a pus la punct „rețeaua citostaticelor”, un mecanism neoficial, dar legal de furnizare de medicamente bolnavilor de cancer din România prin mijloace paralele cu metodele oficiale, împotmolite birocratic. De asemenea, în iunie 2013, alături de jurnalista Melania Medeleanu, a fondat MagiCAMP, prima tabără destinată copiilor bolnavi de cancer. Tabăra se desfăşoară pe un deal din Brănești, unde Vlad Voiculescu și-a petrecut o parte din copilărie. Ministrul Sănătății este pasionat de muzică, iar la capitolul preferinţe figurează jazz-ul, dar îi plac şi Rod Stewart, Led Zeppelin, The Doors, BB King, Avishai Cohen sau Frederic Chopin. (Mihaela Dalar Stanca)

 

13. Vadu

Domeniu: Localități

Țara: România

Vadu este un sat în comuna Corbu din județul Constanța. În procesul de schimbare a toponimiei localităţilor dobrogene din perioada stăpânirii otomane, satul Vadu a primit numele de Karaharman. Această denumire a fost utilizată până în 1926, când i s-a dat numele de Vadu. În urmă cu doar câţiva ani, în zona Vadu – Grindul Chituc au început să apară primii turişti. În timp ce unii o laudă, alţii vor să o ţină cât mai ascunsă turiştilor de pe litoral, ferită de zgomot, de mașini de teren, ATV-uri şi de amalgamul de muzici amestecate ale teraselor. Aici nu există nicio amenajare turistică, doar soarele, nisipul şi apa mării. Turiștii au venit hotărâţi să se înfrupte din frumuseţea şi izolarea oferite de Plaja Vadu, făcând abstracţie de faptul că aici nu pot beneficia de un duş, nu au cazare sau unităţi de alimentaţie publică, dar se pot bucura pe deplin această zonă sălbatică. Plaja Vadu este încă o plajă virgină pe Litoralul Românesc. Potrivit datelor statistice din anul 2011, comuna Corbu avea o populație de 5.689 locuitori. (Mihaela Dalar Stanca)

 

14. Frudisiac

Domeniu: Restaurante

Anul înființării: 2015

Țara: România

Localul Frudisiac poate fi numit și „fratele mai mic” al altui local „cool” din București, cafeneaua Rue du Pain. Ambele situate în zona Floreasca, Frudisiac se autodescrie ca „tot ce-i mai bun din stilul de viață scandinav: design nordic, o experiență a cafelei excepționale, sucuri naturale, mâncare sănătoasă și lecturi plăcute”. Și unul dintre puținele localuri ce amintesc de țările din Scandinavia. (Mihaela Dalar Stanca)

 

15.ING Bank

Domeniu: Financiar

Anul înființării: 1991

Țara: Olanda

shutterstock_208084957

Grupul bancar ING a fost creat în 1991, în Olanda, prin fuziunea dintre Nationale-Nederlanden și NMB Postbank Group, numele fiind o abreviere de la Internationale Nationale Nederlanden. ING oferă servicii bancare și de management al activelor pentru clienți individuali, companii și instituții din peste 40 de țări din Europa, America de Nord, America Latină, Asia și Australia. Pentru țara noastră este prima instituție financiară internațională ce a deschis o sucursală locală după 1989, iar acum deține o poziție solidă, ocupând locul 7 în 2015, în topul celor mai mari bănci din România, cu o cotă de piaţă de 6,3%. Luna septembrie a acestui an a adus probleme băncii din România, un test al sistemului de stingere a incendiilor făcând indisponibile reţeaua de bancomate, sistemele de acceptare a cardurilor ING şi serviciul Home’Bank. (Mihaela Dalar Stanca)

 

16.Gabriela Dumitran

Domeniu: Design

Anul înființării: 2007

Țara: România

Gabriela Dumitran este cea care „modelează” pălării, batice, bentițe, turbane, flori din mătase și berete într-un mic atelier bucureștean, după metoda tradițională. Evident, de aici și numele afacerii ei „Gabriela Dumitran Atelier”. Gabriela a început afacerea în 2007, atunci când, spunea ea, „gradul meu de nefericire creștea pe zi ce trece”. Era pentru că artista lucra într-o multinațională din domeniul farma, loc în care nu se mai regăsea. Pentru a-i găsi pe cei mai buni producători de capeline sau de forme, a călătorit în diferite colțuri ale Europei, dar acum lucrează cu cel mai bun producător de capeline din Europa – Fratelli Reali, și primește cele mai fine danteluri de la Sophie Hallette. Creațiile Gabrielei costă în medie 400 de euro și au fost parte din numeroase shooting-uri pentru revistele de modă. (Mihaela Dalar Stanca)

 

17. Brompton

Domeniu: Sport

Anul înființării: 1976

Țara: Marea Britanie

Brompton este cunoscută ca „cea mai bună bicicletă pliabilă” în rândul pasionaților de sport. Pentru firma cu sediul în Brentford, Londra, prototipurile au fost create de inventatorul Andrew Ritchie în 1975. De atunci, toate bicicletele Brompton au aceeaşi geometrie a cadrului, rezultatul a 40 de ani de constantă inovaţie şi perfecţionare. Englezii lucrează manual fiecare bicicletă, având ca obiectiv principal să creeze combinaţia perfectă între calitatea mersului şi o portabilitate compactă. În România, prețurile pornesc de la circa 5.000 de lei. Compania este cel mai mare producător de biciclete din Marea Britanie, cu aproximativ 40.000 de produse ce ies în fiecare an din fabrică. (Mihaela Dalar Stanca)

 

18. Adobe

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 1982

Țara: SUA

shutterstock_446431078

Cuvântul englez adobe înseamnă cărămidă de chirpici, iar firma a fost fondată în 1982 de către doi foști angajați ai Xerox PARC – John Warnock și Charles Geschke. În 1987, este lansat Adobe Illustrator, iar Adobe Photoshop – cunoscutul program de editare foto – ia naștere trei ani mai târziu. Alte produse cunoscute ale firmei sunt Portable Document Format (PDF), Adobe Creative Suit sau Adobe Creative Cloud. Compania este prezentă în România prin intermediul unei achiziții directe realizată în 2006, când a cumpărat compania Interakt Online, fondată de doi tineri români, Bogdan Ripa și Alexandru Costin. (Mihaela Dalar Stanca)

 

19.Youtube

Domeniu: Tehnologie
Anul înființării: 2005

Țara: SUA

19. youtube shutterstock_298252025

Youtube, cel mai popular site prin intermediul căruia utilizatorii pot încărca și viziona materiale audio-video, a fost lansat de către trei angajați PayPal – Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim – pe 14 februarie 2005. La numai un an de la crearea acestuia, gigantul Google și-a arătat interesul pentru achiziționarea Youtube, iar tranzacția a fost încheiată în noiembrie 2006, pentru suma de 1,65 miliarde de dolari. Primul clip încărcat pe Youtube are 19 secunde, se numește „Eu la Zoo” și îl surprinde pe Jawed Karin, unul dintre fondatori, într-o grădină zoologică, în luna aprilie a lui 2005. YouTube încearcă să fie întotdeauna la zi cu tehnologiile de afişare a conţinutului, iar următorul pas este trecerea la 4K HDR. (Mihaela Dalar Stanca)

 

20. Cluj-Napoca

Domeniu: Localități

Anul atestării: 107-108

Țara: România

shutterstock_297886277

Capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca era la recensământul din 2011 al doilea oraș ca mărime după populație. O ipoteză de la care provine numele orașului este cuvântul german Klaus sau Klause, care înseamnă „trecătoare dintre munți“. Prima atestare a orașului, Napoca, una dintre cele mai însemnate localități ale Daciei, a fost făcută de un istoric grec, care a numit-o „Napuca“, în perioada 107-108. Cluj-Napoca este un oraș care palpită de viață studențească, de suflu multicultural sau hub-uri de IT și de festivaluri precum Electric Castle, Untold sau TIFF.  (Ana Racheleanu)

 

21. IKEA

Domeniu: Retail

Anul înființării: 1943

Țara: Suedia

ikea.jpg

Retailerul suedez, cunoscut și în țara noastră prin intermediul magazinului din zona comercială Băneasa, comercializează mobilă și decorațiuni. În august 2015, IKEA Group deținea 380 de magazine în 47 de țări sau teritorii, dintre care 47 de magazine erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group. Magazinul IKEA din Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea a devenit parte din IKEA Group. Pentru acest an, magazinul din țara noastră a raportat cele mai bune vânzări din 2007 și până acum, adică a vândut mobilă, accesorii pentru casă, dar și mâncare în restaurantul din Băneasa, în valoare de 515 milioane de lei, cu 21% mai mult decât în 2015. IKEA își mai dorește încă opt magazine locale în următorii ani, al doilea ce va fi deschis fiind pe bulevardul Theodor Pallady, la finele lui 2018. (Mihaela Dalar Stanca)

 

22. Bensimon

Domeniu: Modă

Anul înființării: 1975

Țara:Franța

 

„Cine nu a avut măcar o pereche de teniși Bensimon?“ – se întreabă retoric autorul pe site-ul brandului de fashion francez. Într-adevăr, tenișii creați de Serge Bensimon în anii `70 au devenit piese iconice în întreaga lume, sunt ușor recognoscibili, după combinația de material textil și vârful din cauciuc, și sunt purtați de personaje ca Liv Tyler, Natalie Portman sau Camilla, Ducesă de Cornwal. De fapt, afacerea de familie a fost începută de bunicul lui Serge, care în 1945 a început să importe haine second-hand din SUA și să le vândă în Paris. Treptat, cunoscutul retailer francez și-a extins aria de produse și acum comercializează atât haine, cât și accesorii sau cosmetice. Bensimon își dorește să îmbine simplitatea cu luxul, adoră culorile și produsele brandului te îndeamnă la călătorii. (Mihaela Dalar Stanca)

 

23. Ana Alexe

Domeniu: Designer

Anul nașterii: N/A

Țara: România

 

Ana Alexe este un designer român care a început munca în domeniul modei acum mai bine de 12 ani. Faptul că a lucrat opt luni pentru celebrul Karl Lagerfeld, directorul de creație al casei de modă Chanel, nu e puțin lucru. De asemenea, Ana Alexe a fost prima pe lista celor selectați în magazinul www.molecule-f.com/ro/, unde se vând creațiile celor mai buni designeri de la noi. După ce a lucrat în Franța, și-a dat seama că nu acesta este drumul pe care vrea să continue, însă cu toate astea, a rămas în lumea hainelor și a senzațiilor. Abia după cinci ani a reușit să-și ia o mașină de cusut, a făcut un curs de tipare, știa unde se găsesc țesături și s-a apucat de treabă. (Mihaela Dalar Stanca)

 

24. Plafar

Domeniu: Farmaceutice

Anul înființării: 1999

Țara:România

Denumirea „plafar“ face referire la un magazin în care se vând plante farmaceutice. În țara noastră, compania cu acest nume a fost înființată în 1999 și avea ca obiect principal de activitate producția, industrializarea și comercializarea, la intern și la export, a plantelor medicinale, aromatice, toxice și stupefiante. Plafar se află în proprietarea Ministerului Economiei, și în prezent mai prelucrează doar ceai și cafea, după ce, în iunie 2007, statul a cedat brandul Plafar către reţeaua privată de farmacii Centrofarm, pentru 1 milion de euro. În prezent, lanțul de magazine cu produse naturale sub conducerea Centrofarm este cel mai mare de acest fel din România, cu un portofoliu format din suplimente alimentare bio și naturale, cosmetice bio naturale, produse de alimentație organică, ceaiuri, dar și cărți, produse de aromoterapie și suplimente pentru sportivi. (Mihaela Dalar Stanca)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii