FacebookTwitterLinkedIn

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care România este în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente de muncă mortale, raportat la numărul de angajați și de peste 3 ori mai mare decât media blocului comunitar, arată datele Institutului European de Statistică (Eurostat).

“Cercetarea noastră s-a raportat la ultima statistică europeană disponibilă din domeniu, conform căreia, România a înregistrat la nivelul anului 2016, un număr total de accidente de muncă de 4.424. Luând în calcul costul mediu lunar al forței de muncă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, de 3.493 lei/salariat, am determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de muncă pierdute,  a celor aferente unui număr minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implică cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat în sănătatea și securitatea în muncă – SSM) și amenda minimă care se aplică, conform legislației în vigoare în astfel de situații”, explică Daniel Milicescu, expert în Securitate și Protecția Muncii. Suma ar fi în realitate de până la 9 ori mai mare, arată specialiștii în securitatea și protecția muncii.

“Am ajuns, astfel, la o sumă totală de peste 11,5 milioane de euro, fără a lua în calcul tratamentele, medicația sau intervențiile chirurgicale, întârzierile de producție și penalitățile pentru livrările amânate, răspunderea penală a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse, nemaivorbind de scăderea moralului salariaților companiei – cu impact direct în productivitate și calitate, creșterea turnover-ului de personal sau publicitatea negativă a brandului de angajator. Sumele ar fi fost, în aceste condiții, de cel puțin 8-9 ori mai mari”, adaugă Daniel Milicescu.

Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale sectoarele economiei naționale cu cele mai multe accidente de muncă sunt: comerț cu amănuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, transporturi terestre și transporturi prin conducte, construcții de clădiri, silvicultură și exploatare forestieră, la ultimele 3 categorii înregistrându-se și cele mai multe accidente mortale. Municipiul București, Brașov, Constanța și Sibiu sunt județele fruntașe la acest capitol.