FacebookTwitterLinkedIn

Parte dintr-un concept de educație pentru afaceri cu succes internațional, Skillab se lansează și pe piața din România, îmbinând excelența cu accesibilitatea. Am stat de vorbă cu Raluca Neagu, CEO Skillab România, pentru a afla mai multe despre academia online și oportunitățile pe care le deschide.

Care crezi că este elementul unic care diferențiază Skillab de alte platforme de cursuri online?

În primul rând lectorii noștri, care sunt profesioniști cu experiență practică în câmpul muncii și nu doar experți la nivel teoretic, academic. În al doilea rând, conceptul de cursuri Skillab este complet nou pentru că aduce dinamismul și interacțiunea live dintr-o sală de curs tradițională în mediul online, pentru ca toți cursanții să se bucure de oportunitatea de a învăța pe viu. Fără a fi necesar să se deplaseze sau să-și modifice programul prea mult.

Ce ne poți spune despre lectorii Skillab, prin ce etape trec aceștia pentru a fi selectați?

Selectarea și acceptarea unui nou lector în rândurile celor care formează corpul profesoral Skillab sunt bazate în proporție de 80% date și 20% pe inspirație și intuiție, să zicem. Atât eu cât și producătorii noștri de curs evaluăm cu atenție și cererea pieței pentru o competență dintr-un anumit domeniu, cât și realizările și stilul de predare al lectorului, pentru a fi siguri că sunt selectați doar liderii domeniului care au și calitățile necesare pentru a preda.

Dincolo de aceste date cuantificabile în mare măsură obiectiv, intervin acele câteva procente de inspirație și intuiție, pentru că e esențial ca oamenii care ajung să facă parte din Skillab să fie aliniați frumos cu valorile companiei și să își dorească sa își împărtășească know-how-ul și să contribuie astfel la îmbunătățirea mediului de business din Romania. Asta e mai puțin cuantificabil, dar foarte valoros pentru experiența finală a cursanților.

De ce ai dorit să lucrezi cu Skillab? Care sunt valorile companiei și cum se potrivesc acestea ție?

Valorile Skillab sunt performanța de top și accesibilitatea cunoștințelor pentru toți cei motivați. Într-un fel, Skillab democratizează șansele de a face parte din elita profesională a generației tale, oferind tuturor instrumentele pentru a fi foarte competent. Însă, dincolo de baza de cursuri Skillab, evident că succesul ține și de motivația fiecărui cursant și absolvent, tocmai în asta și constă frumusețea acestor șanse în plus oferite de conceptul Skillab.

Pentru mine acest cocktail de accesibilitate și competențe reale, măsurabile, în domeniile de activitate cele mai relevante pentru dezvoltarea unui business a fost foarte atrăgător.

Cine crezi că are cea mai mare nevoie de cursurile Skillab?

Toată lumea care dorește să își perfecționeze cunoștințele, să devină un antreprenor sau profesionist mai bine pregătit, sau cei care se pregătesc pentru o schimbare în carieră. Cursurile Skillab nu sunt recomandate începătorilor absoluți, e bine să existe totuși o bază de cunoștințe în domeniul cursului sau unul tangent, dar dincolo de asta, sky is the limit.

Ce legătură vezi între Skillab și globalizarea forței de muncă sau ultimele tendințe în diverse arii profesionale?

Sigur că există o legătură, pe măsură ce piața muncii din România se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu cea globală și competențele căutate se modifică. Skillab poate ajuta profesioniștii români să își dezvolte abilități în ton cu ultimele tendințe profesionale care sunt aduse de angajatorii internaționali și pe piața locală. În același timp, cu bagajul suplimentar de competențe adus de absolvirea unui curs Skillab, forța de muncă locală poate foarte bine să concureze și pe piața de muncă globală.

Mai ales în contextul pandemiei și al muncii la distanță care pare să devină the new normal, candidații pentru un job nu mai sunt limitați de zona unde locuiesc. Este vorba despre o liberalizare masivă a pieței de muncă, în cadrul căreia candidații bine pregătiți sunt mai avantajați ca oricând.

Cum ți se pare mediul românesc de business în relație cu pregătirea profesională a celor care activează în el, și a canalelor prin care know-how-ul lor se transmite?

Mediul românesc de business are deja extrem de mulți oameni talentați și bine pregătiți pe diverse arii de activitate, dintre care am avut privilegiul să cunosc și eu destui. Nu ducem lipsă de talente sau de oameni bine motivați, inteligenți și competenți.

Problema este la nivelul canalelor de transmitere al acestui know-how, unde putem vorbi despre o dezorganizare masivă. Specialiștii buni devin foarte buni prin deschiderea pe care o manifestă ei pentru a se perfecționa în activitatea de zi cu zi, urmărind tendințele străine, și furând meserie pe aici și pe acolo.

Din păcate nu avem acum un cadru educațional care să ofere absolvenților săi baza de cunoștințe necesare pentru piața muncii actuală, iar meseria se învață și se fură după, în cel mai bun caz. Skillab își propune să repare o parte din acest haos, facilitând comunicarea directă și împărtășirea cunoștințelor între profesori și cursanți, dar și între participații la curs în mod direct. Toți au ceva valoros de adus în discuție din experiența proprie, iar așa se pot pune bazele unor comunități profesionale care să ajute toți membrii să crească, indiferent de vechimea lor în domeniu. Nimeni nu poate spune că nu mai are nimic de învățat, măcar din poveștile și experiența altora.

Calitatea de membru al comunității Skillab nu încetează după absolvirea cursului, ci continuă pe termen nedefinit prin bazele de networking și mentorat care se pun la curs.

Cum arată o zi în biroul Skillab?

E multă muncă, puțin stress și haos, dar are și stropul acela ideal de entuziasm și inspirație care face diferența dintre un job OK și unul care te împlinește. Jonglăm mereu între susținerea pe toate planurile a cursurilor care fac deja parte din portofoliul Skillab, pentru a asigura participanților o experiență cât mai bună, și căutarea continuă de oportunități pentru cursuri noi. Încercăm să stăm mereu cu un ochi pe profesioniștii care se remarcă și pe ultimele tendințe din educația în domeniul afacerilor pentru a vedea potențialul unei idei noi de curs.