FacebookTwitterLinkedIn

UPDATE: Prețul unui baril WTI care va fi livrat în SUA în luna mai, care avea un preț de 18,27 USD vineri, a ajuns luni, la finalul zilei de tranzacționare, la -37,63 USD, potrivit Wall Street Journal, după ce s-a tranzacționat și la mai mult de -45 USD. Acest lucru înseamnă că vânzătorii trebuie să plătească cumpărătorii pentru a le lua „butoaiele de țiței”. Prețurile pentru livrările din iunie au rămas, totuși, în teritoriu pozitiv, la aproximativ 21 USD.

Înțelegerile cu executarea contractului la o dată viitoare cunoscute sub denumirea de contracte de tip  futures au ajuns luni în SUA la un preț sub zero dolari pe baril, înregistrând astfel cel mai mic nivel de la deschiderea acestor tipuri de tranzacții, în 1983.

Răspunsul negativ pe care prețul petrolului îl înregistrează vine la scurt timp după ce OPEC, Rusia și celelalte mari țări producătoare de petrol s-au înțeles să taie producția, însă piața nu a considerat măsurile suficiente.

„Nu a durat mult ca piața să recunoască faptul că înțelegerea OPEC+ nu va fi suficientă, în forma actuală, să balanseze industria petrolului”, a spus Stephen Innes, director global de marketing al AxiCorp.

Măsurile luate de OPEC+ au redus producția cu 10% în timp ce cererea s-a redus cu 30% la nivel global, potrivit unei analize realizate de Reuters. Marii jucători din industrie se tem că vor rămâne fără spațiu de depozitare.

Preţul petrolului american WTI a scăzut la 1 dolar per baril după o prăbuşire istorică, cauzată de scăderea cererii, care a lăsat lumea petrolului cu stocuri enorme şi cu prea puţine capacităţi de stocare – ceea ce ce înseamnă că producătorii ar plăti curând cumpărătorii pentru a scăpa de el, potrivit FT.

Cotaţia pentru petrol WTI a înregistrat o scădere de 99% luni, în contextul în care traderii încearcă să scape de stocuri cât mai repede.

CME Group, operatorul bursei pe care se tranzacţionează WTI, a luat măsura extraordinară de a anunţa că preţurile ar putea ajunge negative pentru contractul actual, care expiră mâine. Asta înseamnă că producătorii ar putea ajunge să plătească cumpărătorii pentru a le lua petrolul, astfel încât să amâne oprirea capacităţilor de producţie.

Care vor fi efectele în România

Faptul că preţul petrolului scade nu ar fi un lucru bun, iar scăderea preţul la pompă ajută pe moment, dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale şi naţionale, afirmă Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Ministrul Economiei a mai precizat că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor. Popescu a mai spus că va scădea preţul ţiţeiului de import, având în vedere situaţia petrolului american.
„Am văzut şi eu ce s-a întâmplat astăzi (luni, n.red.) în a doua jumătate a zilei, practic, pe piaţa americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliştii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde şi o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piaţa europeană, preţul este relativ stabil la 25 de dolari”, a declarat ministrul luni la Digi24, preluat de News.ro.
Putem să spunem că avem, ca să zicem aşa, un oarecare noroc în momentul de faţă că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună şi jumătate şi se consumă din producţia internă foarte mult petrol. Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea şi de ce acea ordonanţă pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piaţă a carburanţilor fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment, pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina şi trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite”, a adăugat Virgil Popescu.
Pe un termen scurt această situaţie nu ne afectează, spune ministrul Economiei.
Pentru mine, faptul că preţul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade preţul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale şi naţionale. Cred că un preţ corect ne arată că economia funcţionează şi toate lucrurile vor intra în normal”, a argumentat ministrul Economiei.
El consideră că este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preţ negativ, iar faptul că ”flota de transport este plină, conductele sunt pline, e un semn că se produce pe stoc, iar producţia pe stoc nu e un lucru bun”.
 
Va scădea preţul ţiţeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că şi necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că preţul la pompă nu va trebui să scadă dacă preţul petrolului se va duce în jos sub această cotaţie de 25 de dolari pe baril. Repet, nu este, pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că preţul scade, scade, scade pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piaţă, nu există consum în Europa, nu există consum în lume şi asta înseamnă că economia nu merge”, a mai afirmat Virgil Popescu.