Întreaga lume trece printr-o criză fără precedent, impactul coronavirus resimțindu-se îndeosebi asupra idustriei de petrol și gaze. Într-un timp scurt, prețul petrolului a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, poziționându-se la mai puțin de 20 dolari per baril.
Industria de petrol și gaze se regăsește într-o situație dificilă, cu prețuri negative în Statele Unite și măsuri riguroase de distanțare socială. Atunci când vine vorba despre principalele îngrijorări în luarea deciziilor de business, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere precizează:
Ne confruntăm cu provocări noi dar cred că în orice situație de criză comunicarea este cea care face diferența. Comunicarea cu clienții, cu angajații dar și cu stakeholders. Avem o mulțime de angajați care lucrează de acasă iar această tranziție s-a perecut extraordinar de repede. Sunt 6.000 de angajați în front line care lucrează de acasă în acest moment. Avem 350 de angajați și alți 750 care lucrează în punctele fizice. Cel mai important aspect al activității noastre este ca oamenii să fie protejați iar clienții să-și primească produsul, focusul nostru fiind ca fiecare casă, spital sau business să benefcieze de energie. Pentru a respecta normele de protecție am extins turele de la 2 la 4 săptămâni.
În plus, în benzinării, angajații sunt protejați de barierele de sticlă la casele de marcat, fiecare dintre aceștia lucrând cu mănuși și măști de protecție.
Da, suntem afectați de scăderea prețurilor dar îngrijorarea principal rămâne scăderea cererii. Din această perspectivă financiară, compania a redus deja cu 30% cheltuielile de investiții. În 2020, CAPEX (excluzând achizițiile) este prevăzut să scadă sub 1,8 miliarde euro, prognoza anterioară fiind de 2,4 miliarde euro; 2019: 2,3 miliarde euro. De asemenea, am redus utilizarea rafinăriei de la 90% la 85% și ne-am menținut dividentele, Guvernul României fiind al doilea cel mai mare stakeholder Petrom. Ne așteptăm la o scădere a cererii cu cel puțin 10-13% în acest an.
Chiar dacă jumătate din organizația noastră lucrează de acasă, principala noastră grijă rămâne furnizarea produselor, promisiune pe care ne-am menținut-o chiar și în aceste condiții grele.
Ne așteptăm la cea mai mare scădere în cel de-al doilea trimestru al acestui an, la sfârșitul lunii aprilie așteptându-ne la o scădere de 45% a cererii.
În ceea ce privește procesul de revenire al activității companiei, CEO-ul Petrom prezintă situația cu optimism
Partea plină a paharului o reprezintă posibilitatea de a lucra de acasă, nu credeam vreodată că avem capacitatea de a face tranziția atât de repede. Pe de-o parte, această reușită o datorăm capacității de conectivitate digitală iar, pe de altă parte, mind setup-ului angajaților, îndeosebi a managerilor. Trăim în era digitală, școlile nu se vor deschide mai devreme de septembrie, ca atare va trebui să ne adaptăm din mers. Suntem foarte bucuroși să vedem că Bucureștiul ocupă primul loc în contextul desfășurării activității de acasă, potrivit Remote Working Index Work.
Este o oportunitate care ne bucură, observăm că sunt folosite din ce în ce mai mult semnăturile digitale, sedințele publice sunt ținute online, chiar și Guvernul României folosește această variantă. Acestea sunt doar câteva opțiuni de la care nu cred că ne vom retrage prea curând.
Sunt de părere că procesul de revenire se va desfășura pe termen mediu sau lung, funcție de motorul economic. Întrebarea mea pentru statul roman ar fi cum încurajează investițiile în acest sector, investiții fără de care nu am putea supraviețui și cum facem România atractivă investitorilor. Producțiaaici este de 3 ori mai mare decât media europeană. Nu cerem Guvernului României bani ci doar reconsiderarea politicilor fiscale.
Vorbind despre investiții, care este situația în urma anunţului de retragere a companiei americane ExxonMobil din proiectul Neptun Deep?
Sunt de părere că după criza coronavirus, proiectele din Marea Neagră reprezintă unul din motoarele pentru recuperarea economică a României. Este o oportunitate majoră, unul din puţinele proiecte notabile de investiţii din sectorul privat care este gata să înceapă. Deblocarea investiţiilor în Marea Neagră înseamnă noi locuri de muncă, venituri suplimentare la buget şi gaze naturale pentru România dar pentru asta este nevoie de stabilitate fiscală, un cadru competitiv și stabil.
La redeschiderea sediilor ce schimbări preconizați privind spațiul de lucru?
Cu siguranță vor fi schimbări, în primul rând ne vom asigura că se vor respecta normele de distanțare socială. Până nu se va dezvolta un vaccin trebuie să reconsiderăm structura de lucru, în sediul Petrom din România desfășurându-și activitatea mai bine de 2.500 de angajați. Pornind de la câte persoane pot folosi liftul, câte persoane pot funcționa într-un birou, cât de departe vor sta unul de celălalt va trebui să alocăm timp unui plan bine pus la punct dar asta depinde foarte mult și de natura umană.
În prezent suntem operaționali, ca atare ne vom lua tot timpul de gândire deoarece trebuie să fim foarte atenți. Punem la dispoziția angajaților autobuze dar depinde foarte multde reguli, nu știm exact câte persoane vom transporta cu un autobuz.
Care sunt sfaturile pe care le-ați oferi antreprenorilor români în contextul coronavirus?
Cu siguranță vom vedea schimbări în bine, nu pot să nu constat punctele forte ale României cum ar fi spiritul antreprenorial de aici și capacitatea extraordinară de adaptabilitate. Principala mea recomandare rămâne comunicarea. Nu se așteaptă nimeni să dețineți toate răspunsurile dar există așteptarea de a fi vizibili oamenilor. Componenta umană este cea mai importantă.