FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea economică încetinește pe măsură ce România încearcă să se adapteze la prețurile ridicate la energie, iar zona euro se îndreaptă spre stagflație sau chiar recesiune, potrivit unui studiu realizat de banca OTP, care estimează un avans de 5% al PIB în 2022 și de 2,5% anul viitor.

Expunerea României la importurile de energie este relativ limitată în comparație cu UE, dar tarifele mari la energie implică o deteriorare a condițiilor comerciale și mai târziu cineva va trebui să plătească prețul. În același timp, un sfert din PIB este foarte sensibil la fluctuațiile prețului energiei, respectiv sectoarele de transport, industrie, retail și HoReCa. Având în vedere și situația din agricultură, cu recolte cu 20-25% sub anul trecut din cauza secetei, vedem o creștere a PIB-ului puțin sub 5% pentru acest an”,potrivit analiștilor OTP Bank.

Pentru 2023, banca apreciază că Produsul Intern Brut (PIB) va avansa cu 2,5%, afectat de consumul casnic, dar și de perspectivele încetinirii exportului pe măsură ce industria și toți marii consumatori de energie industrială vor avea o activitate redusă, iar performanța anuală în sectorul serviciilor se va reduce.

Inflația a continuat pe traiectoria ascendentă, iar după ce la mijlocul verii a trecut de pragul de 15%, în septembrie a ajuns la 15,9%, dar ar trebui să urmeze un trend descendent în perioada următoare.

OTP apreciază că actualul context are un impact negativ asupra consumului public, dar a fost reluată consolidarea deficitului bugetar, după implementarea măsurilor de reducere a cheltuielilor. În viitpr, este posibil că situația va continua să se îmbunătățească.