FacebookTwitterLinkedIn

Producția economică a Germaniei este estimată să scadă cu 0,3% anul viitor, după un avans de doar 1,6% în an. Inflația este de așteptat să fie în medie de 8,1% în acest an și 9,3% anul viitor, potrivit datelor furnizate de institutul german Ifo.

„Ne îndreptăm spre o recesiune de iarnă”, spune Timo Wollmershäuser, șeful de prognoze la ifo.

Comparativ cu iunie, ifo și-a redus semnificativ previziunile de creștere pentru 2023, cu 4 puncte procentuale și și-a crescut prognoza de inflație cu 6 puncte procentuale.

Furnizorii de energie își vor ajusta semnificativ prețurile la energie electrică și gaze ca urmare a costurilor ridicate de achiziție, în special la începutul anului 2023.

„Oprirea aprovizionării cu gaze din Rusia în timpul verii și creșterile drastice ale prețurilor fac ravagii în redresarea economică în urma coronavirusului. Nu ne așteptăm la o revenire la normal până în 2024, cu o creștere de 1,8% și o inflație de 2,5%”, spune el.

Acest lucru va împinge rata inflației până la aproximativ 11% în primul trimestru al anului viitor.

În consecință, veniturile reale ale gospodăriilor și puterea de cumpărare vor scădea considerabil.

Cel de-al treilea pachet de ajutor al guvernului este probabil să contracareze oarecum această scădere, dar nu va putea să o compenseze.

„Pierderea puterii de cumpărare, măsurată prin scăderea salariilor reale pe cap de locuitor anul acesta și următorul cu aproximativ 3% fiecare, este mai mare decât oricând”, adaugă Wollmershäuser.

Totuși, institutul se așteaptă ca majorările de prețuri se vor tempera treptat în restul anului viitor.

Totodată, dacă Germania va avea suficiente gaze în această iarnă, prețurile energiei ar trebui să înceteze să crească și ar trebui să înceapă să scadă din nou cel târziu în primăvara anului 2023.