FacebookTwitterLinkedIn

Comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 6,5% în primul trimestru din 2022. Faţă de trimestrul precedent (T4 din 2021), PIB-ul României a urcat în termeni reali cu 5,2%

La creșterea PIB, în trimestrul I din 2022 faţă de primele trei luni ale anului 2021, au contribuit în mod deosebit următoarele: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea, hoteluri și restaurante, care au o pondere de 20,5% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 12,2%.

La aceasta se adaugă informațiile și comunicațiile, cu o pondere de 7,4% la formarea PIB, care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 23,3%. Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cât și activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport au avut o pondere de 5,6% la formarea PIB şi au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 9,5%, iar impozitele nete pe produs au contribuit cu 9,4% la formarea PIB şi au înregistrat o creștere a volumului lor cu 4,0%, conform Institutului Național de Statistică.

O contribuţie negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria, care are o pondere de 25,8% la formarea acestuia şi care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 0,3%.

Contribuţii pozitive importante au avut, de asemenea, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 7,0%, contribuind cu 4,4% la creşterea PIB. La aceasta se adaugă cheltuielile pentru consumul final individual al administrației publice, care a crescut cu 7,5%, contribuind cu 0,6% la creşterea PIB, dar și cele pentru consumul final colectiv al administrației publice, în creștere cu 7,9%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB.