În ciuda fenomenului „marii demisii” și a renașterii clasei de mijloc din America, un nou raport constată că decalajul dintre salariile directorilor executivi și cele ale angajaților continuă să crească.
Angajații care primesc salariul minim nu au ținut pasul cu inflația de anul trecut, potrivit Institutului pentru Studii Politice (ISP). Sondajul IPS a inclus 300 de companii cotate la bursă, care oferă cel mai mic salariu mediu pentru angajați. Prețurile de consum au crescut până la maximele înregistrate în ultimii 40 de ani, cu peste 8% în această primăvară. În timp ce mulți angajați au obținut salarii mai mari drept rezultat, puțini au reușit să țină pasul cu inflația, o evoluție care frustrează consumatorii și începe să adâncească povara cheltuielilor, conform CNN.
Directorii nu au simțit întocmai aceeași presiune din cauza inflației. Salariile celor care dețin o poziție de CEO în companiile menționate în raport au crescut cu 31%. Astfel, diferența medie de salarizare este de la 670 la 1, în creștere de la 604 la 1 în 2020. Cu alte cuvinte, directorii executivi de la aceste firme au primit o mărire de 2,5 milioane de dolari, în timp ce muncitorii cu salarii mici au primit o mărire de 3.500 de dolari. Un CEO a câștigat în medie 10,6 milioane de dolari pe an, pe când un muncitor cu salariul minim a luat acasă puțin sub 24.000 de dolari anual.
„Nu am văzut niciun progres semnificativ în direcția echității salariale”, a declarat Sarah Anderson, directorul Proiectului pentru Economie Globală al institutului. Când pandemia a lovit în 2020, „consiliile de conducere ale companiilor au protejat cu zel salariul CEO-ului, chiar dacă angajații lor și-au pierdut locurile de muncă și veniturile”, a adăugat aceasta.
În 2021, „liderii corporativi au trecut la noile tactici de umflare a salariilor direcorilor executivi”, inclusiv cheltuind miliarde pentru răscumpărări de acțiuni și umflarea prețurilor pentru a menține marje de profit mari, se arată în raport. Anul trecut, companiile din S&P 500 au răscumpărat un record de 882 de miliarde de dolari din propriile acțiuni. Acest număr este pe cale să ajungă la 1 trilion de dolari în 2022, potrivit Goldman Sachs.
La cele 106 de companii în care cercetătorii au descoperit că salariul mediu al angajaților nu a ținut pasul cu rata inflației de 4,7% din 2021, 67 au răscumpărat acțiuni, o mișcare controversată care umflă prețul acțiunilor unei companii și, în consecință, plătește salariul directorilor.
Raportul IPS atrage atenția asupra comercianților cu amănuntul, deoarece aceștia sunt în principal cei care cheltuiesc sume masive pentru a răscumpăra acțiunile, în timp ce reduc salariul mediu net al lucrătorilor.
Casa Albă a propus noi reguli menite să limiteze răscumpărările de acțiuni ca parte a bugetului său de 5,8 trilioane de dolari lansat în martie, dar este puțin probabil ca aceste modificări să câștige sprijin.
Salariile directorilor executivi sunt întotdeauna mari, dar acest decalaj dintre directori și angajați a fost supus unui control din ce în ce mai intens din partea legislatorilor. În primul an al pandemiei, salariul unui CEO a crescut în medie cu 19%, chiar dacă multe dintre afacerile lor s-au oprit, potrivit Institutului de Politică Economică, care urmărește 350 dintre cele mai mari companii din SUA. Cel mai recent raport IPE arată că directorii executivi de top au fost plătiți de 351 de ori mai mult decât un angajat obișnuit în 2020.