FacebookTwitterLinkedIn

Preşedintele Joe Biden susţine „în mod absolut” dezvoltarea capabilităţilor militare europene, afirmă Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat de la Washington.

Însă, de cealaltă parte, Derek Chollet a exprimat preocupări privind ritmul lent al programelor UE pentru dezvoltarea capabilităţilor militare, avertizând că există riscul apariţiei unui decalaj în raport cu Statele Unite, notează Monitorul Apărării și Securității.

„Am asistat la multe reuniuni ministeriale în domeniul apărării atât la Pentagon, cât şi la Bruxelles, iar fiecare ministru insista vehement pentru alocarea mai multor fonduri pentru apărare, pentru armate mai capabile. Dar apoi toţi aceşti miniştri erau nevoiţi să meargă în parlamente, la guverne şi să susţină acele bugete şi nu aveau success”, a declarat Derek Chollet, conform site-ului Politico.eu.

În acest context, oficialul american a precizat că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a oferi consultanţă aliaţilor europeni pentru dezvoltarea capabilităţilor militare. „Noi manifestăm disponibilitatea, Statele Unite vor să ofere consultanţă. Vrem o Europă mai puternică. Este în interesul SUA ca Europa să aibă capabilităţi militare mai dezvoltate. De aceea, administraţiile SUA, preşedinţii din ambele partide, secretarii Apărării au insistat despre alocarea a 2% din PIB ca standard bugetar pentru apărare. Este important să depăşim zona teoretică”, a concluzionat Chollet.