Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Octavian Netcu

Octavian Netcu.jpg
Avere: 9-10 milioane de euro Vârsta: 41 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domeniu: Servicii medicale

Primăvara lui 2010 a făcut din medicul Octavian Netcu milionar în euro. O afacere în care a intrat în 2001 – Radiusmed (distribuitor de echipamente medicale) – a fost vândută parţial (70% din acţiuni) către grupul englez Gada, cu afaceri de peste 70 milioane de euro. Grupul Radiusmed a fost evaluat de către cumpărători la circa nouă milioane de euro, dar tranzacţia a presupus, pe lângă cedarea unui pachet de acţiuni, şi un schimb de titluri. Astfel că, în prezent, Netcu deţine câte 30% din acţiuni la Gadagroup România şi Radius Medical.

Pentru omul de afaceri de 41 de ani, averea sau acumularea de bani nu reprezintă un scop în sine. A terminat Facultatea de Medicină în 1994, dar nu a practicat această meserie. A lucrat în FMCG, la Stimorol, întâi ca merchandiser. A făcut un MBA în Cehia şi altul în Pittsburgh. În 1998 s-a întors şi s-a angajat la Phillips România, în domeniul medical.

„Am fost la un congres în Italia şi atunci am aflat că Phillips face echipamente de medicină. În 1994, vindeau sub 10% echipamente medicale. În momentul acesta comercializează o treime“, spune Netcu. În 2001 a intrat în HTP Medical, actuala Radiusmed, cu 49%. În 2006, partenerul său a plecat în America şi a preluat toate acţiunile firmei. Ce l-a determinat să intre în asociere cu englezii? Posibilitatea de dezvoltare, ar fi răspunsul indirect al lui Netcu. „În Gada am intrat în toamna lui 2009. Am devenit acţionar la ei şi avem şi o înţelegere cu componentă cash, unde contează ce facem pe trei ani. Eu cred că ne vom dezvolta şi mai mult“, spune antreprenorul, încrezător în viitorul său.

Faptul că lucrează în Radiologie de 12 ani i-a fost de mare folos lui Netcu. Experienţa acumulată ca director la Philips pe partea de imagistică l-a ajutat apoi să dezvolte mai uşor Radiusmed şi Integrine (o altă societate în care este acţionar). Este convins că investiţiile private în servici-ile medicale vor creşte foarte mult în România în viitorul apropiat. „Vrem să atragem doctori buni, care vin dacă echipamentele sunt bune“, spune acesta.

În România, Netcu are câteva obiective. Să facă un centru cu ultimele tehnologii, să pregătească medicii radiologi pentru că în timp aceştia se vor întoarce, şi să ajungă cu societatea la un centru de excelenţă. Netcu deţine şi 5,37% din grupul Gada şi ocupă funcţia de Country Manager pe România. Este convins că la un moment dat o să vândă către Gada, deoarece, spune el, puterea pe care ţi-o dă un grup mare nu poate fi comparată cu o afacere pe cont propriu.

De altfel, Netcu pare obsedat de creştere, de dezvoltare. Îi place să construiască afacerea, să fie artizanul punerii cap la cap a lucrurilor care contează. De exemplu, este foarte mândru de investiţia de trei milioane de euro făcută într-un centru de imagistică situat în cadrul Spitalului Militar Central (împreună cu grupul englez The GadaGroup). 

Omul de afaceri din Bucureşti pune foarte mare accent pe factorul uman. Drept urmare, a investit în resurse umane şi în promovarea companiei peste 400.000 de euro. Contrar curentului, Netcu face angajări. „Ne-am asumat o reducere a profitului pentru a avea o bază de creştere. Pentru 2010  ne-am propus o cifră de afaceri între 16-18 milioane de euro“, spune investitorul. În ultimii doi ani, printre clienţii companiei s-au numărat Euroclinic, CMU, Sanador.

Deşi îşi doreşte să devină lider pe segmentul pe care activează, Octavian Netcu îşi doreşte la fel de mult să aibă şi timp liber. „Nu sunt un tip care să vrea să fie multimiliardar“, spune el. Este căsătorit de zece ani şi are o fetiţă de nouă ani, Alexia. Vorbeşte cu încântare despre înclinaţiile ei, respectiv muzica şi desenul, dar şi despre motivaţia copilei de a face bani. 

Dintre cheltuielile de milionar, Netcu enumeră călătoriile. Fumează ocazional trabucuri cubaneze şi frecventează anumite localuri pe care el le consideră cele mai bune. Îi place, de exemplu, restaurantul La Cantine de Nicolai. Deşi nu este mare băutor de vin, cel mai mult apreciază Ornellaia din Toscana de Nord. Călătoreşte des şi în zone viticole, pe care le consideră şi foarte spectaculoase. De asemenea, evită capitalele, încercând să descopere alte locuri.

Din experienţele sale o enumeră pe cea din nordul Thailandei, unde au mers cu bicicletele şi au cules fructe de la oameni din curte. „Ne place mult Asia pentru că legătura cu natura a oamenilor de acolo e mare“, spune Netcu despre preferinţa lui şi a soţiei. În SUA merge rar, şi în special în Miami, N.Y., Boston.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii