FacebookTwitterLinkedIn

Ionuț Nicolescu, Președintele SVN România, susține că primul semestru al anului a fost „al doilea cel mai bun semestru din punct de vedere al numărului de tranzacții încheiate din ultimii cinci ani, foarte aproape de nivelul înregistrat în semestrul doi din 2020 – cel mai bun din acest punct de vedere”. 

De altfel și ușurința cu care românii își pot achiziționa o nouă locuință a atins cel mai bun nivel din ultimii 14 ani. „Reducerea dobânzilor și lichiditatea existentă în piață au fost principalii factori care au dus la înregistrarea acestor rezultate”, mai spune Ionuț Nicolescu, care consideră că pandemia a avut din acest punct de vedere și un efect pozitiv. „Am conștientizat cu toții mult mai bine calitatea spațiului în care locuim, fapt care a dus la un număr ridicat de persoane care și-au dorit să facă o îmbunătățire a calității vieții prin cumpărarea unei noi locuințe”, explică el.

Semestrul al doilea din 2021 va aduce cel mai probabil rezultate similare.

„Luna iulie a fost, spre exemplu, cea mai bună iulie din ultimii ani din punct de vedere al numărului de tranzacții încheiate. În plus, a crescut și numărul antecontractelor cu peste 15% comparativ cu vara anului trecut, ceea ce creionează un 2022 cu rezultate bune”, continuă executivul.

Totodată au crescut și prețurile de tranzacționare, în special ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor materialelor de construcții. În medie, prețul de construcție pe metrul pătrat construit a crescut cu 17% – 22% în prima parte a acestui an. Aceste majorări nu sunt însă reflectate integral în prețurile de tranzacționare.

„Sperăm că a doua parte a anului va aduce o stabilizare din acest punct de vedere. Datele noastre indică o majorare de aproximativ 7% pe segmentul nou și de aproximativ 3% pe segmentul vechi în București și împrejurimi. Pentru 2021 estimăm o majorare de 12% – 15% pe segmentul nou și de aproximativ 5% – 7% pe segmentul vechi”, mai spune Nicolescu.

Dar, în pofida acestor creșteri de prețuri accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe s-a menținut la cel mai bun nivel din istoria recentă.

„Indicele SVN de profil arată că în prezent sunt necesare aproximativ 99 de salarii medii pe economie pentru a achiziționa o locuință nouă cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București, nivel rămas neschimbat din august 2020. Comparativ, în martie 2020 când a debutat oficial pandemia Covid-19 pe plan local erau necesare aproximativ 102 salarii medii pe economie, în ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii iar în ianuarie 2018 erau necesare 117 salarii medii pentru a achiziționa același apartament. Vârful a fost înregistrat în 2008 când erau necesare nu mai puțin de 393 de salarii medii pe economie pentru a achiziționa o locuință nouă cu două camere în București. Deci, accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe s-a îmbunătățit de peste trei ori”, mai explică acesta.

În toate marile piețe regionale din România, București, Cluj – Napoca, Constanța, Timișoara și Brașov, evoluțiile prețurilor sunt relativ similare.

În ceea ce privește cererea, Ionuț Nicolescu consideră că este mult mai solvabilă comparativ cu anii anteriori.

„Accesibilitatea s-a menținut la cel mai bun nivel din istoria recentă, iar reducerea dobânzilor a făcut ca, pentru prima dată în ultimii 14 ani, să vedem cum rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în București (credit ipotecar pe 25 de ani, 50 metri pătrați utili) a scăzut la sub 50% din salariul mediu net pe economie.Practic, procentul pe care rata îl deține din salariul mediu s-a redus cu 15% în doar doi ani și jumătate, de la 63% în ianuarie 2019 la aproape 48% în prezent”, continuă el.

Regiunea București – Ilfov a înregistrat cel mai mare volum de tranzacții cu locuințe în prima jumătate a anului. Următoarele piețe regionale din punct de vedere al numărului de tranzacții încheiate sunt Cluj – Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași și Oradea.