FacebookTwitterLinkedIn

Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest este unul dintre antreprenorii care au experimentat o astfel de situație la scurt timp de la declanșarea crizei din 2008, atunci când a făcut o comparație între cifrele de afaceri de la linia de business pe real-estate și cele de pe segmentul agricol.

„A face agricultură este o alegere bună. Agricultura e un business sigur. Mi-am dat seama imediat la scurt timp de la declanșarea crizei din 2008, atunci când am făcut o comparație între cifrele de afaceri de la linia de business pe real-estate și cele de pe segmentul agricol. Dacă cifrele la prima afacere erau vizibil în scădere, nu același lucru l-am detectat și în ceea ce-l privește pe cel agricol. Ba dimpotrivă, acesta din urmă avea o linie dreaptă ceea ce mi-a dat de înțeles că este un business constant, care nu suferă într-o perioadă de criză”.

A fost momentul decisiv când CEO Holde Agri Invest a început să învețe despre managementul unui business agricol, așa a apărut ideea înființării asocierii CEO Holde Agri Investa.

„Am descoperit că într-un business de proiectare, resursa principală sunt oamenii și inteligența lor, iar investițiile în acest caz sunt minimale, câteva computere, birouri. Practic investești în oameni și în timp. Însă, în agricultură e complet diferit și comparând cu salariul unui angajat pe lună, toate sumele investite într-un astfel de business sunt uriașe.  De exemplu, un tractor costă sute de mii de euro, o combină costă o jumătate de mii de euro, nu mai vorbim despre sumele destinate silozurilor etc. Sunt sume foarte mari și este foarte important să le investești în linia de business căci dacă nu o faci, nu poți face agricultură”.

La momentul acesta, mediul agricol românesc este destul de dificil pentru ca un business să evolueze constant și pozitiv deoarece multe ferme au o suprafață mică iar terenurile sunt fragmentate, în aceste condiții soluția optimă rămâne asocierea fermierilor. „Asocierea este secretul dezvoltării unui business, când suntem mai mulți, puterea crește”, a punctat Liviu Zăgan.

Potrivit acestuia, ca să-și reducă din pierderi și să-și poată eficientiza producția, fermierii români ar trebui să investească în capacitatea proprie de stocare a recoltei, pe de o parte ca să nu piardă bani la momentul recoltei transportând scump către client, și pe de altă parte să-și permită să păstreze recolta pentru momente cheie,  să nu vândă recolta atunci când prețurile sunt în declin, ci atunci când se consideră că este prețul corect și potrivit din punct de vedere al afacerii.

Din acest punct de vedere, CEO-ul Holde Agri Invest a recunoscut că una dintre provocările care persistă în acest sector este cea referitoare la situația în care vor exista tulburări majore pe lanțul de aprovizionare cu inputuri și utilaje, pe lanțul de livrare de marfă.

„Motiv pentru care ne-am gândit deja la unele măsuri care ar putea să ne ajute. De exemplu, în ceea ce privește depozitarea, în acest moment noi  deținem o capacitate de 10.000 de tone la una dintre ferme, este un siloz pe care l-am achiziționat anul trecut, dar nevoia de depozitare este mult mai mare și în situația în care ar fi fost probleme cu livrarea recoltei, e clar că aveam nevoie de o soluție. Astfel, anul acesta am investit într-un set de utilaje, tehnologia se numește silobag (pui o cantitate de cereale în saci mari de plastic și o poți depozita pe un termen rezonabil de cel puțin câteva luni, așa încât să-ți permită să traversezi o perioadă mai dificilă)”.

Liviu Zăgan a precizat că pandemia de coronavirus nu a destabilizat deloc planurile companiei, care au avut aproape același mers conform prognozelor realizate în toamna lui 2019.

„În momentul de față avem două puncte de lucru și ne pregătim să-l înființăm pe al treilea, deci vom avea trei ferme agricole și pentru fiercare fermă în parte socotelile noastre spun că ar trebui să deținem undeva în jurul a 10.000 -15.000 de tone capacitate de depozitare”.

Tot pentru anul acesta, compania și-a mai propus ca la nivel de grup să atingă o suprafață  irigată de câteva mii de hectare.