FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Domeniul nostru de activitate, agricultura, nu ne permite intrarea în vacanță pe timpul verii. Perioada de vacanță de vară pentru echipa Holde înseamnă recoltarea grâului și a rapiței și urmează să pregătim terenul pentru culturile viitoare. Foarte curând începe camapania de însămânțat, mai întâi rapița și ulterior păioase, orz și grâu. Pe de altă parte, vara aceasta înseamnă pentru noi și atragerea de capital suplimentar de la investitori. Pe 3 iulie am încheiat prima etapă a operațiunii de majorare a capitalului social și am atras 19,9 milioane de lei de la investitorii BVB. Ne dorim să mai atragem încă 10 milioane de lei printr-un plasament privat pe care îl vom finaliza la finalul lunii iulie. Cu capitalul atras vom dezvolta afacerea noastră, circa 70% din sumă va fi destinată pentru extinderea suprafeței agricole pe care o lucrăm, iar restul de circa 30% pentru modernizarea fermelor existente.

Certitudini și predictibilitate

Agricultura nu a fost afectată de pandemie, și și-a dovedit încă o dată reziliența la crizele majore care afectează periodic lumea de business și nu numai. Însă nu este un sector în care putem vorbi doar de certitudini sau predictabilitate. În acest domeniu, depindem de vremea de afară și în fiecare an încercăm să ne adaptăm la situații mereu neașteptate. Încercăm acolo unde putem să investim în irigații, dar trebuie să spunem că posibilitatea de a avea suprafața pe care o lucrăm în întregime irigată nu este fezabilă. Din acest punct de vedere, anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru agricultură, care a fost afectată de una dintre cele mai dure perioade de secetă pe care am întâlnit-o în România. Anul acesta, dimpotrivă, sunt semne că situația să fie la polul opus, am avut parte de multe ploi și din acest punct de vedere credem și sperăm că va fi un an agricol bogat. Agricultura este o afacere unde trebuie să ne facem socotelile pe termen lung, și în acest fel să amortizăm capriciile vremii. De asemenea, Holde prin modelul pe care și l-a propus, de a avea mai multe ferme, în mai multe arii geografice, credem că poate fi o afacere rezistentă la situațiile dintr-un anumit an sau dintr-un anumit moment.

Îngrijorări

Sectorul agricol în România nu este dezvoltat la capacitate maximă. Există volume de stocare, dar mai ales investiții controlate de marile firme de trading sau marii procesatori. În fiecare vară o mare parte de recoltă ia drumul către aceste silozuri sau către zonele de logistică din porturi în vederea vânzării către export. Toate acestea, coroborate și cu o recoltă peste medie, pot să afecteze atât partea de transport, generând dificultăți la livrare, dar în același timp pot să pună presiune pe prețuri determinând în ultimă instanță chiar scăderi importante ale prețului la poarta fermei.

La Holde credem că investiția în silozuri de fermă este una strategică pentru fermierul român. Anul acesta și în anii care urmează avem în plan să extindem capacitatea existentă de stocare și să adăugăm capacități noi. Și în acest fel credem că putem câstiga atât în anii în care prețul nu este satisfăcător, cât și în anii în care producțiile sunt atât de mari încât livrarea devine o problemă.

Planuri de business

Anul 2021 este unul dens în proiecte de modernizare și optimizare a activității operaționale. Ne dorim ca cele trei ferme pe care le operăm să performeze și mai bine și de asemenea, vrem să continuăm să extindem suprafața pe care o exploatăm. Avem un plan de investiții aprobat de acționari în valoare totală de 62 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei vor fi direcționați către extinderea suprafeței exploatate, iar alte 32 de milioane de lei către modernizarea fermelor existente. Ne așteptăm ca anul acesta, suprafața totală exploatată de Holde să crească până la 13-15.000 de hectare față de aproximativ 10.000 în acest moment.

Pe lângă negocierea privind achiziționarea de noi ferme, ne dorim să investim sume importante în modernizarea fermelor existente. La începutul lunii iulie am început extinderea silozului nostru de 10.000 tone din Călinești, iar șantierul este în curs. La finalul lucrărilor, capacitatea silozului va fi de aproximativ 15.000 tone și va cuprinde noi celule de stocare destinate în special producției de cereale bio, și în plus vom investi în sisteme de automatizăre și control precum și in echipamente pentru curățarea mărfii înainte de depozitare.

Totodată, până spre finalul anului ne dorim să dăm în folosință în zona fermei Roșiori o platformă de de colectare și stocare a gunoiului de grajd, precum și o stație de compostare cu o capacitate de 10.000 tone anual. De asemenea, tot în curs de execuție este și primul nostru sistem de irigații care va deservi o suprafață aproximativă de 100 hectare.

În anul 2022 vom continua extinderea suprafețelor fermelor noastre și modernizarea celor existente prin achiziția de utilaje de ultimă generație și implementarea de soluții digitale.

Vacanță în țară sau străinătate

Pentru mine vacanța este o oportunitate de a vedea locuri noi, și îmi doresc să petrec câteva zile călătorind. Cel mai probabil voi alege să vizitez țărmurile Mediteranei, și foarte probabil să îmi satisfac o pasiune mai veche de a naviga cu pânze. Am fost mereu impresionat de fermele de măslini și de pădurile de pini din Sud.