FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Bojan Petkovic, Country Manager SEE PlanRadar

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Bojan Petkovic: Dacă ar fi să ne inspirăm din evenimentele ultimilor ani, credem că transformarea digitala este cuvântul anului 2022. Poate că este o sintagmă des utilizată în ultima perioadă, poate sună chiar demodat, dar nevoia de digitalizare și de integrare la nivel de business, la nivel instituțional și chiar societal este din ce în ce mai urgentă.

Transformarea digitală, asa cum o înțelegem noi, PlanRadar, înseamnă agilitate, analiza și redesenarea proceselor, implementarea instrumentelor digitale, dobândirea competențelor adecvate și urmărirea continuă a tendințelor.

Investiția în procesele de digitalizare se dovedește a fi una profitabilă pe termen lung: munca este mai eficientă și mai rapidă, iar companiile au predictibilitate funcțională și financiară.

Deși dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor de automatizare în construcții au fost mai lente decât în sectorul producției, instrumentele digitale pentru construcții precum PlanRadar joacă un rol semnificativ în realizarea transformării digitale a construcțiilor.

PlanRadar stochează și redă informații privind managementul construcțiilor, operațiunile imobiliare, raportarea și informarea, gestionarea documentelor și gestionarea planurilor.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Bojan Petkovic: Îngrijorările la nivel european sau global sunt similare: tendința inflaționistă, care se poate reflecta negativ asupra industriilor și a economiei în ansamblu, descurajările economice si sociale cauzate de războiul din Ucraina sau de restricțiile Covid în China.

Creșterea prețurilor la materiale și a costurilor cu forța de muncă, lipsa de personal, problemele legate de lanțul de aprovizionare, stocurile epuizate, la care se adaugă creșterea prețurilor la toate utilitățile sunt unele dintre cele mai mari provocări actuale pentru jucătorii din industria construcțiilor.

Conform INS, in România, indicele volumului lucrărilor de construcții s-a contractat în aprilie cu 9,5% în ritm anual și a scăzut cu 3,4% față de luna martie, iar din luna august, volumul a început să crească din nou.

Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiilor dvs.

Bojan Petkovic: Economia românească nu este puternic conectată la cea a Rusiei, Ucrainei sau Belarusului, dar eventualele dificultăți comerciale ar avea un impact negativ asupra disponibilității combustibililor, transportului, accesibilitatii materialelor și, prin urmare, asupra prețului construcțiilor.

În timp ce costurile de construcție au un impact asupra ofertei, celelalte două aspecte (ratele dobânzilor și inflația) acționează împreună pentru a avea un impact negativ asupra cererii de constructii noi.

Împreună cu nivelurile record ale inflației, în special legate de combustibil, încălzire și alimente, acest lucru ar face ca cererea de constructii noi sau renovarea, consolidarea celor vechi să devină extrem de dificilă.

Cu toate acestea, România are un sector al construcțiilor relativ stabil, fără perturbări majore ale puterii de cumpărare.

Forbes: Care credeți că sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Bojan Petkovic: Desigur, după cum s-a menționat mai sus, faptul că România, ca țară, nu este prea puternic legată de Rusia și are un grad mai mare de independență energetică, spre deosebire de alte țări vecine, reprezintă un punct forte pentru România, în special în această perioadă.

Evolutia economiei României nu prevede mișcări negative însemnate, precum alte economii din Europa Centrală și de Vest.

De asemenea, cel mai mare punct forte al industriei construcțiilor din România este legat de evoluția pozitivă a pieței imobiliare, care a crescut constant în condițiile generate de pandemie, de schimbările de pe piața muncii și de incertitudinea economică generală, toate acestea ducând la o reevaluare a strategiilor de investiții imobiliare.

Punctele noastre forte sunt tehnologia și integrarea într-un flux de lucru eficient și fără cusur, care va aduce rezultate pozitive.

Forbes: Care credeți că sunt măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia pentru că mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Bojan Petkovic: Continuarea digitalizării structurilor administrative și sprijinul acordat prin compensarea cresterii preturilor la materialele de constructii.

Dincolo de asta, multe alte măsuri sunt așteptate de mediul de afaceri, multe dinte ele chiar fac referire la transformarea digitală. Rămânem optimiști, deoarece România are mult potențial de a crește în continuare.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Bojan Petkovic: Fără îndoială, una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă economia noastră este criza inflației. Cum poate face față sectorul construcțiilor la creșterea uriașă a costurilor materialelor Dar cresterii salariilor?

Unele previziuni sunt ceva mai optimiste, așteptându-se ca valul acestor costuri să înceapă să scadă începând cu 2023, dar provocările principale rămân aceleași – lipsa personalului calificat corelată cu planificarea, respectarea termenelor de livrare, cresterea costurilor.

(18 noiembrie 2022)