
Pe măsură ce entuziasmul din jurul târgurilor din Londra și Paris se domolește, comunitatea artistică așteaptă unul dintre cele mai interesante evenimente ale anului – Art Basel Miami din luna decembrie. În timpul acestei „perioade de respiro”, îmi place să îmi petrec weekendurile punându-mă la curent cu câteva dintre cele mai interesante expoziții care au loc în muzeele din întreaga lume. Vă înfățișez câteva dintre aceste retrospective pe care vă îndemn din toată inima să le vedeți înainte de încheierea anului.
Londra: The National Gallery – Lucian Freud
The National Gallery este poate mai cunoscută pentru expozițiile sale academice cu maeștri precum Poussin, Rembrandt sau Goya, motiv pentru care această retrospectivă a pictorului figurativ britanic Lucian Freud (1922-2011), cea mai cuprinzătoare din ultimii 10 ani, este o oportunitate inedită de a vedea opera artistului contemporan dintr-o nouă perspectivă. Cuprinzând peste 60 de lucrări din alte muzee și colecții private, expoziția îl descrie pe Freud drept un artist preocupat în primul rând de procedura creativă a picturii, nu de asocierile adesea făcute cu bunicul său, psihologul Sigmund Freud.

Tate Modern – Cezanne
Expoziția Cezanne de la Tate Modern este o expoziție istorică ce urmărește cariera pictorului francez (1839-1906). Narațiunea progresează tematic, exemplificând amplu subiecte-cheie ale artistului, cum ar fi coșul cu mere, studiile scăldătorilor și vederile din Provence. Expoziția ne arată, fără doar și poate, că Cezanne a fost printre primii maeștri moderni, prefigurând apariția cubismului cu maniera sa de a picta cu tușe geometrice, creând imagini aplatizate.
Royal Academy of Arts – Making Modernism (Crearea modernismului).
Paula Modersohn-Becker, Käthe Kollwitz, Gabriele Münter și Marianne Werefkin.
Expoziția de la Royal Academy este dedicată celor patru pictorițe deschizătoare de drumuri care lucrau în Germania la începutul anilor 1900. Prezentarea analizează modul în care aceste artiste au explorat tensiunile și contradicțiile lumii lor în schimbare prin teme precum portretul și autoportretul, maternitatea și copiii, sau trepidația orașului față de liniștea rurală a peisajului rustic.

New York: Guggenheim – Alex Katz: Gathering (Adunarea)
Rotonda de la Guggenheim este probabil unul dintre cele mai frumoase spații de artă arhitecturală din New York, unde blockbusterul din acest sezon, „Alex Katz: Gathering”, strălucește cu adevărat. Katz combină estetica imaginilor americane din reviste, panouri publicitare și ecrane de film cu energia picturii expresioniste abstracte, încântându-ne prin înfățișarea vieții de zi cu zi.

The Metropolitan Museum – Dinastia Tudor
Artă și Măiestrie în Anglia din timpul Renașterii.
Expoziția pentru care sunt cea mai entuziasmată! Studiul Muzeului Metropolitan asupra dinastiei Tudor ne aduce peste 100 de obiecte, între care portrete, tapiserii spectaculoase, manuscrise, sculpturi și armuri, toate dând viață istoriei engleze familiare și aducându-l pe privitor în mijlocul acesteia.
Brooklyn Museum – Thierry Mugler: Couturissme
Thierry Mugler a fost unul dintre cei mai inovatori și îndrăzneți designeri ai secolului XX, iar această expoziție este un adevărat omagiu adus creațiilor lui.
După ce a găzduit anterior expoziția Christian Dior „Designer of Dreams”, Brooklyn Museum s-a arătat de la sine lider în expozițiile mărcilor de modă, subliniind adesea implicații surprinzătoare, cum ar fi, în cazul lui Mugler, procesul creativ din spatele parfumului clasic „Alien”.

Paris: Centre Pompidou – Alice Neel. Un regard engage
Alice Neel (1900-1984) a fost o pictoriță feministă, portretele ei crude dezvăluind teme ale diviziunii de clasă și între sexe. Retrospectiva analizează 70 de picturi și desene, precum și multe documente, de la cele mai timpurii lucrări (sfârșitul anilor ’20) la ultimele picturi realizate cu puțin timp înainte de moartea artistei în anul 1984, evidențiind puternicul ei angajament politic de-a lungul întregii cariere.

Fondation Louis Vuitton – Monet – Mitchell
În 1968, Joan Mitchell s-a mutat la Vétheuil, Franța. Deși la doar 20 km distanță de fostul atelier al lui Claude Monet din Giverny, pictorița abstract expresionistă din New York a susținut vehement că nu a fost influențată de maestrul impresionist. Cu toate acestea, dialogul creat de expoziția Monet-Mitchell este magnific, deoarece ambii artiști explorează nuanțele vii ale mediului natural în care au viețuit și au lucrat.
Musée des Arts Decoratifs – Les mondes surréalistes d’Elsa Schiaparelli
Suprarealismul a pătruns în spiritul vremurilor de astăzi, de la omagiul adus femeilor pictorițe suprarealiste la Bienala de la Veneția până la lucrările artiștilor emergenți „neo-suprarealiști” în galeriile din New York. Cu toate acestea, desenele Elsei Schiaparelli (1890-1973) vorbesc despre fuziunea artei și a modei dintr-o epocă trecută. Orice adept al modei trebuie neapărat să vadă acest proiect!