
Adaptarea rapidă este soluția pentru a trece peste orice criză și aceasta trebuie antrenată constant, crede Adrian Nicolaescu, vicepreședinte marketing, e-commerce și comunicare la Mega Image.
Forbes: Care sunt elementele relevante (lecții de business) pe care le-ați dobândit în ultimii doi ani (martie 2020 – martie 2022)? În fapt, ce păstrați ca învățătură de marketing din această perioadă și ce anume veți implementa în continuare?
Adrian Nicolaescu: Ultimii doi ani, diferiți și atipici pentru întreaga lume, au fost marcați de adaptare și capacitatea de reziliență. Obiceiurile și comportamentele de consum, stilul de viață s-au schimbat într-un ritm rapid pentru noi toți, oameni și companii.
Am fost nevoiți astfel să dăm dovadă de agilitate și să ținem ritmul business-ului în continuare. Aș sumariza lecția din această perioadă astfel: Adaptarea rapidă este soluția care te ajută să treci peste orice criză. Și aceasta trebuie antrenată constant.
Deși studiile arată că peste 60% dintre afaceri au revenit la nivelul de dinainte de pandemie, criza sanitară a determinat schimbări profunde la nivel de stil de viață și unele obiceiuri de consum au rămas valabile și astăzi și vor rămâne schimbate și în continuare. De exemplu, toată zona digitală și online s-a accelerat, a devenit parte din viața noastră curentă, cumpărăturile online au devenit definitorii pentru clienți, prin urmare continuăm dezvoltarea în mediul digital, cu accent pe segmentul de cumpărături online.
Forbes: Cum reușiți să vă cunoașteți consumatorii/clienții în aceste vremuri tulburi pe care le traversăm? (Care sunt elementele ce definesc în prezent publicul-consumator din România?
Adrian Nicolaescu: În primul rând, consumatori suntem și noi, prietenii noștri, colegi, familie. Iar pe clienții noștri îi cunoaștem de peste 25 de ani prin tot ce le place și ce își pun zilnic în coșul de cumpărături.
Consumatorii nu sunt profile în prezentări sau cifre, sunt oameni, cu o viață socială care are o dinamică și e influențată de foarte mulți factori.
Îi cunoaștem, ne adaptăm odată cu ei și cu stilul lor de viață, le venim aproape atât prin oferta noastră de produse din magazine, prin experiențe, zone dedicate, cât și prin implicarea în comunitățile din care facem împreună parte.
Și, pentru mine, ca om care lucrez în retail, este foarte simplu și la îndemână să merg în magazin și să discut cu clienții. Discuții firești, normale, prietenești.
Forbes: Un exemplu de inițiativă de marketing pe care ați admirat-o în perioada 2021 – martie 2022 (din România sau din lume)
Adrian Nicolaescu: Solidaritatea la nivelul întregii societăți, pe toate palierele – mediu de afaceri, autorități și societatea civilă -, a fost definitorie pentru perioada marcată de pandemie și post-pandemie.
La nivelul sectorului nostru, colaborarea cu furnizorii în încercarea de a ajuta, de a fi acolo unde era nevoie de noi, în linia întâi a spitalelor și a zonelor roșii.
Și, un exemplu foarte personal, care m-a impresionat, a fost modul simplu și hotărât în care oamenii din magazine, colegii noștri au continuat să vină în fiecare zi la muncă, știind cât de mult se bazează întreaga societate și comunitate pe ei.
Forbes: Cum caracterizați piața agențiilor de comunicare din România (media, publicitate, creație, digital) după doi ani de pandemie?
Adrian Nicolaescu: Cum spuneam, solidaritatea a fost cuvântul cheie atât în perioada pandemiei, cât și după, iar acest lucru este valabil și în cazul pieței agențiilor de comunicare.
Agențiile s-au repliat imediat și au oferit suport mult în zona digitală, au devenit extrem de curajoși și îndrăzneți.
Simt că a fost o schimbare în bine. Și aici vorbesc mai ales prin prisma agențiilor cu care colaborăm.
Forbes: Cum considerați că trebuie să comunice brandurile în această perioadă complicată (războiul din Ucraina, pandemie, inflație, criză energetică, incertitudini etc.)
Adrian Nicolaescu: Perioada pe care o traversăm este una dificilă și fără precedent în istoria contemporană.
În opinia mea, comunicarea brandurilor în contextul actual ar trebui să țină cont de realitate și abordarea să fie, pe cât posibil, empatică și adaptată împrejurărilor actuale.
Totodată, cred că este nevoie de consecvență și continuitate în comunicare, pentru a arăta clienților că rămânem aproape de ei și de comunitățile lor, în orice context. Și, să nu uităm, noi avem o misiune și anume să oferim oamenilor cele necesare traiului.
(5 mai 2022)