FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Radu Florescu, CEO SEE, Cheil | Centrade

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Radu Florescu: Metaverse. Un raport recent al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) arată că, în primele șase luni ale anului 2022, cuvântul Metaverse a apărut în dosarele de reglementare de peste 1.100 de ori.

Tot mai multe companii integrează această nouă dimensiune în structura lor operațională și strategia de business. Metaverse-ul este cel mai avansat nivel din cea de-a patra revoluție a istoriei noastre și va modela, cu siguranță, viitorul omenirii.  

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Radu Florescu: Prognoza pentru 2022 era deja precaută înainte de începutul războiului din Ucraina. În mod evident, acest conflict a amplificat impactul asupra unui mediu economic aflat deja în dificultate. Primul efect s-a văzut în costurile operaționale, care astăzi sunt considerabil mai mari față de 2021, pe fondul inflației de două cifre și a scumpirii energiei.

Procuparea noastră a fost ca, indiferent de provocările contextuale, să inspirăm echipei confort mental și un sentiment de siguranță, și să asigurăm continuitate în  activitatea agenției.  

Ritmul de muncă a fost la fel de alert, în contextul în care clienții noștri tradiționali și-au continuat campaniile și proiectele planificate anterior, iar numărul de pitch-uri și oportunitățile de new business a crescut.

Totodată, am continuat să ne dezvoltăm divizia de data analytics, unică în Europa și reprezentativă la nivelul întregii rețele Cheil Worldwide. Avem o echipă talentată de analiști care acoperă proiecte de o complexitate sporită, majoritatea în afara României (cu precădere în Marea Britanie și Statele Unite).

Per ansamblu, am reușit să ne încadrăm în estimările pe care le-am făcut la începutul anului și ne așteptăm la o creștere a cifrei de afaceri de 15% comparativ cu 2021. Pentru 2023 ne-am bugetat o creștere a cifrei de afaceri de 12%.

Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Radu Forescu: Realitatea unui război la graniță ne-a afectat pe toți la nivel individual, colegi și clienți deopotrivă. Am înțeles cât de fragilă este viața și lumea pe care o știm, cât de repede se poate pierde totul, ce contează cu adevărat și ce este superficial și efemer.

Deși există un război lângă noi și eu însumi am găzduit refugiați acasă de mai multe ori, am învățat că, în ciuda tragediei, oamenii învață să trăiască și să meargă mai departe cât de bine pot. Ideea este că ne confruntăm zilnic cu adversități – unii mai mult decât alții, dar modul în care gestionăm astfel de situații reprezintă adevărata noastră valoare.

Într-o anumită măsură, această trezire la realitatea momentului și-a pus amprenta asupra întregii noastre activități, inclusiv asupra procesului creativ și a campaniilor pe care le-am implementat.

Și cred că acest lucru este valabil pentru toată industria. Dacă înainte de război migram timid către o comunicare cu sens pentru consumatorul final și pentru binele general, astăzi această tranziție se accelerează în mod vizibil.

Forbes: Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Radu Florescu: Am mare încredere în mediul de afaceri din România, care demonstrează de peste 30 de ani că este perseverent, inovator și capabil de performanță la cel mai înalt nivel.

În cariera mea internațională, de pe două continente, am lucrat cu mulți antreprenori români și pot să spun cu certitudine că avem unii dintre cei mai talentați și rezilienți oameni de afaceri din lume. Mediul românesc de afaceri s-a maturizat și funcționează independent de provocările economice și politice.  

Cred că România ar trebui să facă mai mult pentru a se promova peste hotare, atât prin prisma avantajelor sale geostrategice, dar și prin brandurile pe care le-a construit.

Mi-aș dori să văd mai multe inițiative care încurajează întoarcerea talentelor. Noi avem în echipă oameni cu experiență internațională care au ales să se întoarcă, pentru că aici au parte de aceleași provocări și șanse profesionale ca în orice țară dezvoltată (și, uneori, chiar mult mai interesante).

Am promovat mereu România și oamenii săi. Românii au un talent extraordinar, ingeniozitate, o etică puternică a muncii (în special femeile). Recent, am participat la o conferință internațională în care am vorbit despre beneficiile unei forțe de muncă puternice și educate, argumentând cu exemple din experiența mea din România. După prezentarea mea, am fost înconjurat de multe persoane interesate să afle mai multe.

Sper să putem fructifica cât mai multe din oportunitățile prefigurate în viitorul apropiat, astfel încât să aducem România la adevăratul său potențial în regiune.

Forbes: Care credeți că sunt măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Radu Florescu: Mediul de afaceri are soluții și a spus asta în repetate rânduri, prin intermediul celor mai importante comunități de business și asociații profesionale. Cred că este foarte important ca vocea lor să fie cu adevărat auzită și ascultată de factorii de decizie.

Traversăm o perioadă dificilă la nivel mondial și nu există rețete perfecte, dar cred cu convingere că singura soluție este colaborarea. Deciziile politice luate în mod unilateral și netransparent, măsurile populiste și lipsa de echilibru în abordarea guvernamentală nu fac decât să vulnerabilizeze și mai mult motorul economiei reale.

Procesul judiciar rămâne o piedică majoră în România și în mediul de afaceri. Realitatea este că deciziile sunt adesea contradictorii, fără precedent, procesul este lent și pare să nu existe dorința de a lua decizii rapide, în baza aspectelor mai degrabă tehnice (forma) și mai puțin în spiritul și intenția legii. Aceasta va fi întotdeauna o preocupare majoră pentru potenţialii investitori.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Radu Florescu: Lumea post-pandemie s-a schimbat definitiv.

Regulile în politică (după cum am văzut în Statele Unite), regulile de business, sociale și de planificare se rescriu în acest moment. Nu sunt încă finalizate, iar tendințele încă se schimbă. Impactul logisticii, al cererii consumatorilor, al comportamentului social converg către o nouă eră care ne va impune modul în care vom conduce companiile în viitor.

Toate estimările induc ideea unei recesiuni globale în 2023, deci este realist să anticipăm încetinirea activității economice per ansamblu.

Din păcate, majoritatea scenariilor iau în calcul un conflict prelungit în Ucraina. Această situație va accelera procesul global de repoziționare economică, de la regândirea lanțurilor de distribuție la intensificarea investițiilor în economia verde și energia regenerabilă, presiune tot mai mare în direcția sustenabilității și alinierii la standardele ESG, precum și accelerarea revoluției tehnologice.

Personal, cred că provocările geopolitice, sociale și climatice trebuie să devină prioritatea numărul 1 în 2023.

Este esențial ca statele lumii, începând cu țările dezvoltate, să se alinieze într-un efort comun pentru combaterea sărăciei și a foametei. Este o realitate cruntă pentru miliarde de oameni, victime colaterale ale acestor timpuri imprevizibile.

2023 ar putea fi unul definitoriu pentru repoziționarea marilor puteri în dinamica globală. Alegerile recente din Statele Unite au relevat lumii o națiune divizată care va fi greu de guvernat în următorii ani, dar al cărei leadership rămâne esențial la nivel mondial – cu atât mai mult cu cât există atâtea focare de conflict mocnit pe harta lumii (pretențiile Chinei în Taiwan, revolta civilă prelungită din Iran, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan).

În aceste context de instabilitate generalizată, rolul marilor alianțe globale cum sunt NATO și Uniunea Europeană devine esențial.

Revenind la impactul economic, îmi mențin optimismul în privința oportunităților pe care le are România în următorii ani. Istoria ne-a arătat că în orice recesiune există industrii care își mențin sau chiar își accelerează ritmul de creștere, iar România este strategic poziționată din punct de vedere geografic și economic.

Deja am văzut cum tot mai mulți investitori străini se uită la România pentru relocarea unităților de producție sau pentru investiții greenfield, iar o posibilă aderare la Spațiul Schengen ar fi urmată imediat de o explozie de investiții.

În ceea ce ne privește, avem încredere că 2023 va fi un an de referință pentru business-ul nostru local.

Într-o lume tot mai conectată, convergența dintre industria creativă și consultanța de business s-a accelerat vizibil. Cheil | Centrade a început această tranziție în urmă cu câțiva ani, odată ce am înțeles cât de valoroasă este sinergia dintre serviciile noastre tradiționale și centrul de data analytics pe care l-am dezvoltat, între timp, într-un hub regional de excelență. 

Suntem un partener strategic pentru companiile cu care lucrăm, pentru că îi ajutăm să obțină performanță și predictibilitate printr-un mix optim de creativitate și tehnologie. Într-o lume asaltată de transformări radicale, dar și de oportunități istorice, această abilitate reprezintă un avantaj competitiv de neignorat.

(19 noiembrie 2022)