FacebookTwitterLinkedIn

Peste jumătate dintre directorii de producție din companii (51,3%) sunt convinși că forța de muncă umană va rămâne crucială în viitor. În timp ce aproximativ o pătrime dintre aceștia se așteaptă ca automatizarea să creeze noi locuri de muncă, 20,3% cred că lucrătorii vor fi transferați pe noi poziții.

”În prezent, cele mai  adoptate instrumente sunt cloud computing (27%) și integrarea digitală (22%), urmate îndeaproape de big data (20%), securitate cibernetică (19%), robotică și inteligență artificială (16%)”, potrivit unui raport al GI Group.

Furnizorul de servicii pentru dezvoltarea pieței muncii Gi Group Holding are peste 6.000 de angajați și venituri de 3,3 miliarde de euro în 2021.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 240 de factori de decizie ai companiilor din industria prelucrătoare din Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit.

Totuși, automatizarea poate reprezenta un risc pentru lucrătorii care nu dețin abilitățile tehnologice adaptate prezentului, ceea ce subliniază rolul decisiv pe care formarea îl va juca în următorii ani.

„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm.

Lipsa forței de muncă reprezintă o provocare pentru industria producătoare, care evoluează într-un ritm accelerat.

Industria prelucrătoare are un rol important în economia și dezvoltarea țărilor, valorând 16,4 trilioane de dolari la nivel mondial.

De aceea, penuria de forță de muncă are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului producției (încă văzut ca o industrie solicitantă din punct de vedere fizic, unde predomină forța de muncă manuală sau slab calificată) și o lipsă de competențe adecvate noilor timpuri.

”Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic”, adaugă Luca.

În același timp, 85% dintre respondenți cred că, în următorii ani, cererea pentru profiluri profesionale specializate se va schimba odată cu evoluția producției.

Când vine vorba de muncitori a căror calificare este medie sau sub medie, companiile vor căuta, în viitorul apropiat, operatori de producţie și de utilaje sau operatori și controlori de dispozitive.

În ceea ce privește rolurile specializate, cele mai solicitate vor fi planificatorii de producție, managerii în asigurarea calității sau managerii de mentenanță.