FacebookTwitterLinkedIn

Munca și viața personală sunt două fațete ale aceleiași monede și ai nevoie să te ocupi de ambele în mod egal pentru o viață echilibrată. A găsi doza optimă între timpul tău liber și cel pe care îl petreci la serviciul tău este însă de multe ori mai dificil decât pare. 

Chiar dacă este important ca în anumite situații să prioritizezi unele acțiuni, de exemplu cele legate de familie sau sănătate, și în alte cazuri cele legate de job, per total este nevoie să găsești balansul funcțional, optim pentru tine. 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ajungi la un echilibru între viața personală și cea profesională.

1. Determină cele mai importante obiective și prioritizează

Work-life balance, sau echilibrul dintre viața profesională și cea personală diferă de la o persoană la alta, și se referă la modul în care poți controla ambele tipuri de activități astfel încât să funcționeze optim pentru tine, în termeni care să-ți ofere satisfacție. 

Chiar dacă prioritățile depind de multe ori de vârstă, ele se concretizează și prin felul în care îți investești energia pe care o ai la dispoziție. Dezechilibrele de orice fel conduc însă la situații de stres, după cum poți afla chiar dintr-un manual de științe ale naturii de la CLB despre orice forțe ce guvernează Universul, cheia fiind echilibrul. 

Determină ceea ce este prioritar pentru tine, iar acest tip de principiu călăuzitor îți va permite să te organizezi în așa fel încât să nu pierzi nici una dintre perioadele de care ai nevoie pentru odihnă, timpul cu familia sau pentru activități relaxante. De exemplu, dacă într-o zi te-ai dedicat mai mult activităților profesionale, nu uita să compensezi și să recuperezi în perioada imediat următoare clipe de calitate alături de cei dragi.  

2. Stabilește-ți limite clare și fixează orele de lucru

Indiferent de poziția pe care o ocupi într-o companie sau de nivelul de fluxul de activitate pe care îl ai de gestionat, este important managementul timpului la nivel personal. Asta înseamnă să prioritizezi acțiunile esențiale, și să-ți fixezi din timp util time frame-ul în care vrei să te încadrezi. 

Pentru a gestiona eficient timpul la serviciu, contează să ai stabilită o listă clară de activități pe care le ai de realizat, de exemplu săptămânal, și să le structurezi în așa fel încât să poată fi gestionate eficient.

Setează-ți în termeni clari anumite taskuri pentru o perioadă specifică, chiar dacă intervin alte acțiuni de care te vei ocupa pe parcurs. Astfel vei și mai ușor ceea ce este de făcut și modul în care funcționează eficient managementul timpului în cazul tău.

3. Observă ritmul care funcționează pentru tine și menține-l

Pentru a putea să te bucuri într-adevăr de ceea ce ”trebuie” sau ai de făcut și ceea ce îți face plăcere cu adevărat, mai ales atunci când este vorba de responsabilitățile de la job, observă ritmul și perioadele în care lucrezi cel mai eficient și ești cel mai productiv. 

Adaptează aceste momente la taskurile pe care le ai de îndeplinit, pentru a te bucura atât de momentele în care ești operativ și eficient, cât și de cele în care îți poți permite să te bucuri de alte realități din jurul tău, cum sunt plimbările sau sportul cu prietenii, ori momentele de neprețuit alături de cei dragi ai tăi.