FacebookTwitterLinkedIn

Odată cu evoluția tehnologică de care beneficiem, avem la dispozție o mulțime de gadget-uri inteligente menite să ne facă viața mai ușoară și mai plăcută. Printre cele mai importante invenții ale epocii digitale se numără și smartwatch-urile. Deși ele au o istorie recentă, ceasurile din această categorie au câștigat rapid notorietate. 

Astăzi, magazinele ne oferă diverse modele de smartwatch-uri care îndeplinesc o mulțime de funcții. Află mai multe detalii despre ceasurile inteligente și despre avantajele pe care le oferă din acest articol. 

Cum au apărut primele modele de smartwach-uri

În timp ce ne-am obișnuit cu ceasurile digitale care există, deja, de zeci de ani, abia în 2010 companiile din domeniu au început să lanseze modele ce împrumută multe dintre dotările unui smartphone. Apple, Samsung, Sony, alături de alți producători cunoscuți au introdus ceasurile inteligente pe piața de consum, însă creditele pentru popularitatea acestor gadgeturi sunt atribuite unui start-up, pe atunci: Pebble. În 2013, firma a fost finanțată prin Kickstarter și a vândut mai mult de 1  milion de unități. 

În același timp, progresele care vizează miniaturizarea tranzistoarelo din siliciu au deschis ușa către alte tipuri de ceasuri inteligente. 

Ce funcții poate îndeplini un smartwatch?

Indiferent dacă este destinat utilizării zilnice (cum sunt Apple Watch-urile) sau în scopuri specifice (de exemplu, Garmin Fenix), un smartwatch oferă o suită de caracteristici standard, printre care:

  • Preia notificările primite pe telefonul mobil și avertizează asupra evenimentelor sau activităților importante. Tipuri de notificări diferă; în timp ce majoritatea dispozitivelor conectate la un telefon inteligent pot reda, pur și simplu, notificările de pe ecranului acestuia pe cel al ceasului, altele (Apple Watch) deteactează căderile serioase și trimite un impuls la încheietură, împreună cu o alertă. Astfel, în acest caz, poți alege să contactezi serviciile de urgență sau să ignori alerta. 
  • Rulează diferite aplicații. Ceasurile inteligente cu utilizare dedicată – cum ar fi cele pentru fitness sau scufundări – acceptă în general doar aplicațiile de care au nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile, dar există și modele pe care poți instala diverse alte aplicații, ținând cont de preferințele tale. 
  • Gestionează conținutul media. Majoritatea smartwatch-urilor pot gestiona redarea conținutului media. De exemplu, dacă asculți muzică pe un iPhone folosind AirPod-urile Apple, poți utiliza ceasul inteligent al aceluiași brand pentru a schimba piesele și a ajusta volumul. 
  • Permit trimiterea de mesaje vocale. Ceasurile inteligente moderne care rulează fie sistemele de operare watchOS, fie WearOS acceptă dictarea  vocală. 
  • Monitorizează activitatea fizică. Multe dintre smartwatch-uri includ un monitor de ritm cardiac și un pedometru pentru a afla numărul de pași parcurși, precum și viteza de deplasare. 
  • Îndeplinesc funcția de GPS, pentru urmărirea locației și pentru a emite alerte specifice. 

Ceasurile inteligente sunt foarte căutate în întreaga lume,  iar acest lucru se reflectă și în cifre. Potrivit statisticilor, vânzările la nivel mondial au crescut de la 5 milioane de unități la aproximativ 140 din 2014 până în 2018. Cota de piață deținută de unul dintre giganții industriei, Apple, a crescut de la 13% la 17% din al doilea trimestru din 2017 până în aceeași perioadă a anului 2018.