FacebookTwitterLinkedIn

Existente pe piață de aproape 10 ani, capsulele au revoluționat piața de detergenți, aducând una din cele mai mari schimbări după mai bine de 50 de ani. Desigur, toate varietățile de detergenți promit aceeași prospețime și curățenie, însă detergentul sub formă de capsule este o noutate cu adevărat convenabilă. 

Detergentul în capsule este un tip de detergent ambalat în doze individuale, a cărui carcasă se dizolvă în apă. Aceste capsule conțin doar cantitatea potrivită de detergent, de îndepărtare a petelor și de albire pentru o încărcătură de rufe. De asemenea, conține toate ingredientele active ale unui detergent lichid.

Deși e atât de ușor de folosit, există câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi, astfel încât să ai parte cu adevărat de beneficiile acestui tip de detergent și să obții prospețimea și curățenia hainelor pe care ți-ai dorit-o. 

1. Evaluează cantitatea de rufe 

Înainte de a începe ciclul de spălare, trebuie să știi câte haine pui în tambur. Asigură-te că hainele, cearșafurile sau prosoapele nu sunt compacte în mașina de spălat, ci se pot deplasa liber; procedând astfel, asiguri o bună spălare, o clătire adecvată și previi șifonarea.

Ca regulă generală, trebuie să știi că:

  • o sarcină mică ocupă aproximativ o treime din mașina de spălat;
  • o sarcină medie sau normală umple doar jumătate;
  • o sarcină mare ocupă trei sferturi din capacitatea mașinii de spălat;
  • o sarcină foarte mare umple tot spațiul disponibil.

Pe eticheta detergentului, vei găsi informațiile necesare referitoare la cantitatea de rufe pe care o vei spăla cu ajutorul acestuia. 

2. Adaugă detergentul 

Alege un număr adecvat de capsule în funcție de mărimea încărcăturii; în general, una este suficientă pentru o sarcină medie, două pentru o sarcină mare sau atunci când rufele sunt foarte murdare și trei capsule când spațiul este complet plin.

Reține însă că detergentul sub formă de capsule nu trebuie pus în sertarul pentru detergenți, ci direct în tambur.

3. Alege programul de spălare 

Poți folosi detergent tip capsule pentru orice tip de mașină de spălat, atât pentru ciclurile cu apă rece, cât și pentru cele cu apă fierbinte. 

Setează programul potrivit conform instrucțiunilor de pe etichete; pentru a afla semnificația simbolurilor afișate pe aceste etichete, poți face o căutare online.

De exemplu, simbolul unui lighean plin cu apă și un punct indică faptul că îmbrăcămintea trebuie spălată în apă rece. 

4. Spală separat hainele delicate

Când cureți țesături delicate (cum ar fi lenjeria de corp) este recomandat să folosești un detergent specific în capsule, deoarece nu conține coloranți și este delicat atât cu țesăturile, cât și cu pielea sensibilă; de obicei, este hipoalergenic și aprobat de dermatolog.

5. Cum elimini petele și mirosurile neplăcute?

Aproape toți detergenții de acest fel sunt formulați pentru a fi eficienți împotriva petelor. Când rufele sunt foarte murdare sau au mirosuri neplăcute, adaugă o capsulă suplimentară pentru a îmbunătăți puterea de curățare; dacă petele nu sunt ușor de îndepărtat, curăță-le în prealabil, folosind un agent de îndepărtare a petelor și clătește cu apă rece. 

Bonus: ia-l cu tine în vacanță

Atunci când vrei să pleci în vacanță și ai acces la o spălătorie de rufe cu jetoane, nu trebuie să îți faci griji să cumperi detergent – poți lua cu tine câteva capsule; ai grijă să nu se spargă sau să se umezească.

Alte recomandări

Depozitează detergentul într-un loc sigur – capsulele conțin produse toxice; aspectul lor colorat, asemănător bomboanelor, poate fi o tentație periculoasă pentru copii și animale. Depozitează-le în dulapuri mai înalte și nu la îndemâna lor. 

Asigură-te că recipientul de capsule este închis; acestea nu ar trebui să se deschidă ușor, dar ar trebui să aibă un fel de sistem de blocare.

Păstrează-le într-un loc uscat, ferit de umezeală, deoarece se pot dizolva și se pot lipi de ambalaj. Din același motiv, asigură-te că mâinile sunt uscate atunci cand trebuie să le atingi. 

Nu uita că primul lucru pe care trebuie sa îl pui în mașina de spălat este chiar capsula.