FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul chinez a declarat că protejarea protestatarilor din Hong Kong ar putea aduce prejudicii cetățenilor din Taiwan și ar putea, de asemenea, interfera cu afacerile metropolei guvernate de China. Astfel, s-ar anula planurile Taiwanului de a ajuta cetățenii din Hong Kong care doresc să fugă pe insulă.

Taiwanul a declarat joi că va înființa un birou special pentru a oferi ajutor celor care vor să părăsească Hong Kong din cauza faptului că Beijing își consolidează stăpânirea asupra fostei fostei colonii britanice și plănuiește o nouă legislație de securitate națională.

Noul birou își va începe activitatea la 1 iulie, ziua în care Hong Kong a revenit la guvernarea chineză după cea britanică, în 1997. Pe atunci, China promitea libertate, sub deviza  „O singură țară, două sisteme”.

Într-o declarație publicată vineri de Biroul de afaceri chinez din Taiwan, se arata că planul „Autorității Partidului Progresist Democrat” – modul standard al Chinei de a se referi la guvernul Taiwanului – reprezintă un complot politic menit să se amestece în problemele Hong Kong și să îi saboteze prosperitatea și stabilitatea.