FacebookTwitterLinkedIn

Antony Blinken a presat China să condamne lovitura de stat militară din Myanmar şi a reafirmat că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi pentru a trage la răspundere Beijingul în legătură cu eforturile acestuia de a ameninţa stabilitatea regiunii Indo-Pacifice, inclusiv în zona Strâmtorii Taiwan, notează RADOR.

Yang Jiechi i-a spus lui Blinken că SUA trebuie să îşi „corecteze” greşelile recente şi că ambele părţi trebuie să îşi respecte reciproc sistemele politice şi căile de dezvoltare, conform uui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Relaţia dintre cele mai mari economii ale lumii a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, iar oficialii chinezi au exprimat un optimism precaut cu privire la îmbunătăţirea acestora, în timpul administraţiei lui Joe Biden.

Yang a declarat, în cadrul unui forum online, că speră ca relaţiile cu SUA să revină pe o rută previzibilă şi constructivă, însă a cerut Washingtonului să „înceteze să se mai amestece” în chestiuni de suveranitate chineză, inclusiv Xinjiang, Hong Kong şi Tibet.