FacebookTwitterLinkedIn

Cultura și practicile autohtone se împletesc cu tendințele vestice de business în Timiș, care rămâne și anul acesta în top 3 cele mai atractive zone pentru afaceri la nivel național.

Grație poziției sale strategice, județul din Banat atrage an de an investiții masive și se bucură de o prezență puternică a firmelor străine, reprezentând motorul dezvoltării socio-economice al regiunii. Peste 18.000 de firme cu acționariat străin activau în Timiș anul trecut, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, iar valoarea capitalului social subscris s-a ridicat la 8,2 miliarde de lei, clasându-se pe locul 3 la nivel național. 

Cele mai mari companii care activează în județ au capital străin, respectiv lanțul de supermarketuri Profi, preluat anul acesta de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, într-o tranzacție în valoare de 1,3 miliarde de euro, precum și grupul german Continental și producătorul de componente auto Hella România, subsidiara locală a concernului german Hella. 

Prezența numeroșilor investitorilor străini în județ este justificată de infrastructura puternică și conectivitatea cu vestul – Timiș reprezintă principala legătură către partea apuseană a continentului, datorită conexiunii cu coridoarele pan-europene și este un nod-cheie de transport rutier, feroviar și aerian, cel din urmă prin Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, punct de tranzit pentru peste 1,3 milioane de pasageri în 2023. Recent, în cadrul aeroportului din Timișoara a fost finalizată construcția unui nou terminal, valoarea totală a contractului fiind de 115 milioane de lei (fără TVA). Terminalul are o suprafaţă construită de 12.000 mp şi șase filtre de securitate pentru pasageri, 18 ghişee check-in şi opt porţi de îmbarcare, fiind pregătit să deservească un trafic de 1.554 de pasageri (în acelaşi timp) pe cele două fluxuri – plecări şi sosiri externe. Lucrările au fost realizate de o asociere de firme formată din Concelex Engineering, Concrete & Design Solutions și Metroul SA.

Privind performanțele economice, județul din Banat a înregistrat în 2023 un Produs Intern Brut în valoare de 73,9 miliarde de lei, clasându-se pe locul al treilea la nivel național, iar Comisia de Strategie și Prognoză estimează că, în următorii patru ani, valoarea va ajunge la 101,8 miliarde de lei. Cât pentru forța de muncă, o piață stabilă în vestul României, salariul mediu net a ajuns anul trecut la 4.865 de lei, cu perspective de a se ridica la 6.597 de lei în 2027, iar rata șomajului s-a menținut scăzută, la 0,7%, una dintre cele mai reduse din țară.

Tot anul trecut, orașul care îmbină mai multe religii, culturi și naționalități a fost centrul cultural al României. Timişoara a purtat titlul de Capitală Europeană a Culturii, motiv pentru care orașul a fost gazda a aproximativ 1.400 de evenimente, respectiv piese de teatru, concerte, expoziţii sau ateliere.

Locul 2 

Regiune de dezvoltare: Vest

Populație județ după domiciliu: 761.452

Industrii: auto, electronică, IT, petrochimie 

PIB (mld. lei): 73,9

Stoc investiții străine directe 1 ian. 2023 (mld. lei): 8,2

Salariu mediu net lunar 2023 (lei): 4.865

Șomaj la sfârșitul anului 2023 (%): 0,7