FacebookTwitterLinkedIn

Competitor direct al Capitalei, Clujul a marcat, în ultimul an, performanțe economice ce îl poziționează drept unul dintre cele mai importante centre economice și culturale, un hub tehnologic și una dintre principalele destinații ale investitorilor autohtoni și străini.

Cu o evoluție constantă și dinamică, economia Clujului este diversificată, punctând la capitolul industrie grea și tehnologie, cea din urmă reprezentând, de altfel, principalul său atu. Județul din Transilvania este bine cunoscut pentru puterea sa în domeniul tehnologic, unde activează unele dintre cele mai mari companii IT, precum Emerson, Cognizant Technology Solutions Romania, NTT Data sau Endava, care a lansat recent în Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania internaţională Kingfisher, un nou hub tehnologic. Giganții tehnologici Google și Microsoft au și ei operațiuni, iar, în general, dacă ne uităm în clasamentul primelor 10 cele mai importante companii din județ după cifra de afaceri, este dominat de companii străine. Cu peste 11.000 de businessuri cu capital străin, județul atrage anual interesul investitorilor, valoarea capitalului social subscris de către străini, în 2023, fiind de puțin peste trei miliarde de lei.

Tehnologia este unul dintre motoarele de dezvoltare ale județului, care punctează pozitiv și la indicatorii economici. Anul trecut, valoarea Produsului Intern Brut s-a ridicat la 84,6 miliarde de lei, ocupând locul doi la nivel național, iar potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, ar putea urca până la 117,7 miliarde de lei în 2027. De asemenea, în ceea ce privește venitul mediu net lunar, valoarea s-a ridicat la 5.487 de lei, imediat după București, în timp ce rata șomajului a fost de 1,2% – aceeași sursă indică faptul că, în următorii patru ani, rata ar putea coborî la 0,8%. 

Evoluția economică a județului este justificată și de ascensiunea sectorului imobiliar și modernizarea infrastructurii. O analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că dezvoltatorii au finalizat în 2023 proiecte de birouri totalizând 83.000 de metri pătraţi în principalele centre regionale, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, iar stocul modern a depăşit pragul de un milion de metri pătraţi. În orașul din Transilvania au fost construite clădiri moderne de birouri cu o suprafaţă totală de 340.400 metri pătraţi. În ceea ce privește infrastructura, Clujul reprezintă un nod de transport rutier și feroviar, iar deschiderea sa internațională este favorizată de Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, care ocupă locul doi, după București, la numărul de pasageri, cu 3,2 milioane în 2023. Tot anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a anunțat lansarea licitației pentru execuția lucrărilor la park and ride-ul de la aeroport – un contract în valoare de 62,9 milioane de lei, ce ar trebui finalizat în acest an. Proiectul include amenajarea de parcări în zona aeroportului, cu un număr total de 863 de locuri, și un terminal tip autogară.

Cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural și arhitectural impresionant, județul din nord-vestul României este casa a peste 740.000 de persoane și găzduiește an de an studenți din toată țara, întrucât punctează mai bine decât Capitala la calitatea vieții. Un raport realizat de Comisia Europeană din 2023 arată că orașul de pe Someș se află în top 10 orașe din Europa în materie de calitate a vieții, alături de Zürich, Copenhaga, Groningen, Gdansk, Leipzig, Stockholm, Geneva, Rostock, Braga. De asemenea, Cluj este un puternic centru universitar, cu 10 instituții de învățământ superior și cu o deschidere amplă în afara granițelor.

Locul: 3

Regiune de dezvoltare: Nord-Vest

Populație județ după domiciliu: 742.346

Industrii: IT, producție, auto

PIB (mld. lei): 84,6

Stoc investiții străine directe 1 ian. 2023 (mld. lei): 3

Salariu mediu net lunar 2023 (lei): 5.487

Șomaj la sfârșitul anului 2023 (%): 1,2