FacebookTwitterLinkedIn

Dubaiul are un nou și spectaculos obiectiv turistic, Muzeul Viitorului, găzduit în ceea ce șeicul Al Maktoum, conducătorul emiratului, consideră a fi „cea mai frumoasă clădire de pe pământ.

Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum poate fi suspectat de subiectivism: clădirea în formă de inel a fost ridicată cu banii lui și, în plus, inscripția „gravată” în pereții exteriori este un poem despre viitor, scris chiar de domnia sa.

Dacă nu este cea mai frumoasă clădire de pe Pământ, Muzeului Viitorului este un candidat cât se poate de serios la acest titlu. În orice caz, vorbele șeicului au devenit sloganul muzeului, reprodus pe conturile de social media unde instituția este prezentă.

Inaugurat pe 22 februarie, muzeul promite să transforme percepția vizitatorilor asupra viitorului, așa cum este ea astăzi, printr-o experiență unică, un mix de știință, tehnologie și ecologie, adresată tuturor celor cinci simțuri.

Construcția fără coloane de susținere este una dintre cele mai complexe structuri arhitectonice – forma se numește „tor” în geometrie și este obținută prin rotația unui cerc în spațiul tridimensional, în jurul unei axe care nu-l intersectează.

Amplasat în vârful unui deal înverzit, torul înalt de 78 de metri are o suprafață utilă de 30.548 de metri pătrați și este „animat” de 4.000 de megawați de energie solară.

Literele în caligrafie arabă, care alcătuiesc gravura de pe exterior, servesc drept ferestre: este vorba despre peste 1.000 de panouri dintr-un material ignifug încastrat în oțel, fiecare panou având un design unic.   

Fiecare dintre cele șapte niveluri ale muzeului găzduiește o expoziție permanentă. Tematica variază de la viitorul omenirii în spațiu la wellbeing și tehnologii care vizează sănătatea, consumul de apă, alimentația și transportul. Există o sală de conferințe cu 420 de locuri, cafenea, restaurant și spații comerciale. Ultimul nivel este destinat exclusiv copiilor.

„Nu suntem nemuritori, dar ceea ce am creat va fi moștenirea noastră multă vreme după ce nu vom mai fi”, spune una dintre frazele gravate pe exteriorul muzeului.