FacebookTwitterLinkedIn

Denumit The Depot Boijmans, muzeul va fi amenajat într-o clădire cu un design unic, înaltă de 40 de metri, și va adăposti cele mai multe lucrări de artă din lume, printre care picturi realizate de artiști precum Rembrandt, Bosch, Magritte sau Dalí.

The Depot Boijmans va fi, practic, spațiul în care va fi relocată colecția de artă contemporană și medievală a muzeului Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, fondat în 1849. Fondul artistic al muzeului, adunat pe parcursul a 170 de ani și însumând peste 150.000 de obiecte, nu poate fi expus în întregime – acum doar 8% din colecție este prezentată în vechea clădire a muzeului, în timp ce restul exponatelor zac prin diverse depozite, unde pot fi deteriorate sau distruse de inundații sau incendii (ceaa ce n-ar fi o noutate, colecția originală Boijmans a fost distrusă într-un incendiu în 1864).

În 2017, autoritățile olandeze au hotărât să sal veze valoroasa colecție a Muzeului Boijmans și să o adune sub un singur acoperiș. Cu o înălțime de 40 de metri, The Depot Boijmans are forma unui bol, aleasă pentru diminuarea amprentei la sol. Pe acoperiș va fi amenajat un parc și un restaurant a cărui panoramă asupra orașului îl va face cu siguranță unul dintre punctele de atracție ale Rotterdamului.

Fațada clădirii, cu o suprafață de 6.609 metri pătrați, va fi acoperită cu 1.664 de panouri de sticlă reflectorizantă, efectul fiind unul spectaculos: împrejurimile, norii de pe cer, aleile parcului și trecătorii se vor vedea ca într-o oglindă în timp ce construcția, perfect integrată în medul înconjurător, va fi aproape invizibilă.

La interior, atriul, cu numeroasele scări care se interesează și operele de artă expuse în casete de sticlă suspendate, va fi un loc care va tăia respirația vizitatorilor. Din atrium se face accesul către sălile de expoziție, dar și către studiourile curatorilor, publicul având în premieră ocazia de a vedea behind-the-scenes modul în care un mare muzeu și specialiștii săi se îngrijesc de colecția de artă. Colecție care este expusă în întreaga clădire, de la holul de la parter până în restaurantul de pe acoperiș.

O altă premieră la The Depot Boijmans este faptul că obiectele de artă nu sunt expuse în funcție de curentul artistic sau de anul în care au fost create, ci ținând cont de nevoile lor „climatice”: temperatură, umezeală etc. Muzeul este împărțit în cinci zone climatice controlate, în funcție de operele pe care le adăpostesc și de materialele din care acestea sunt realizate: metal, plastic, organic/anorganic și fotografie.

Costurile proiectului nu sunt deloc mici, se ridică la 55 de milioane de euro – dar colecția Boijmans va fi depozitată și expusă într-o clădire performantă, modernă și sigură, așa cum merită orice operă de artă.

Credit foto: www.boijmans.nl, ArchDaily