FacebookTwitterLinkedIn

Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Ca orice om de business responsabil primul gand a fost la siguranta oamenilor. Asa cum cred ca am reactionat cu totii in comunitatea de business, masurile pe care le-am luat au fost graduale: am inceput prin a impune masuri de igiena mai drastice, apoi o distantare sociala mai precauta, iar pe masura ce vestile proaste s-au adunat am decis evident lucrul de acasa. Suntem cu totii „nou veniti” in acest peisaj ciudat care parca nu apartine vietii noastre (parca suntem straini in propria viata) si invatam sa ne adaptam din mers. Adaptarea pas cu pas este cheie in aceasta perioada, la fel ca puterea de a ne pastra mintea limpede pentru solutii. Ca antreprenor in serie, in fiecare dintre business-urile in care sunt implicata am creat o celula de criza alaturi de angajati, parteneri si clienti si cautam zilnic solutii. Nu stiu ce ne-am face daca n-am fi atat de conectati prin toate mijloacele. Cu aceasta conectivitate totala noi, ca oameni, avem puterea sa slabim virusul.

Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Imi place sa lucrez in echipa cu oamenii mei si luam deciziile de comun acord. Impreuna cu echipa am decis ca putem lua concedii pe rand si ca vom lucra de acasa. Tinem legatura, ca toata lumea, in online, invatam sa ne comunicam gandurile si emotiile privind fix (sau nu) intr-un web cam. Am colege si partenere de afaceri carora le-am propus sa facem impreuna exercitii sa ne mentinem tonusul. Pana acum a fost doar munca, inca n-am apucat relaxarea online impreuna, dar …lucram la asta. Cred ca sustinerea reciproca si cultivarea optimismului in perioada aceasta sunt extrem de importante, sunt ceea ce ne tine de fapt sanatosi. Tin de asemenea legatura online cu cele doua asociatii la care sunt membra (AOAR si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei), schimbam idei si-mi aduc contributia atat cat stiu si pot.

Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Aceasta pandemie ne afecteaza in lant, pe toti, indiferent de industria in care activam si cred ca prin aceasta lectie dura am realizat de fapt cat suntem de legati unii de altii si am realizat ca in ciuda intereselor specifice, avem de fapt agende comune. Iar agenda noastra comuna de acum este sustinerea pe linia de plutire a sistemului sanitar si masuri economice care sa permita afacerilor sa subziste o perioada pana se relanseaza. Statul trebuie sa sprijine acum mediul de afaceri, pentru ca el va fi motorul care va reporni economia. Masurile care trebuie luate trebuie luate repede (carantina stricta era o masura ce se cerea impusa mai devreme, a fost luata cu intarziere dupa parerea mea), deciziile au nevoie de consens rapid, coordonare si trebuie sa uitam de interese politice sau politicianiste. Or aceste lucruri nu ne sunt prea specifice noua, din pacate, ca natie, insa eu imi pierd greu speranta: sunt optimista ca vom gasi resursele de mobilizare, de creativitate de omenie ca sa depasim criza si mai ales sa invatam ceva din ea.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

E greu sa gandim macro in perioada asta pentru ca nu avem precedente, cred insa in solutiile si deciziile inteligente si responsabile luate de azi pentru maine. Cand drumul e in ceata faci instinctiv pasi mai mici. Nu stim ce va fi, in ce masura ne vom schimba (deja se prefigureaza niste pattern-uri in felul de a munci – ori ne dam seama de eficienta muncii de acasa in multe industrii, ori ne recuperam mai abitir nevoia de birouri si spatii de socializare). Nu mi-am pierdut energia, situatia nu ma demoralizeaza, dimpotriva, ma inversuneaza sa lupt; nu iau nicio clipa in deradere eforturile autoritatilor si sunt solidara cu partenerii din Italia cu care fac afaceri de mai bine de 25 de ani. Sunt alaturi de ei, am simtit nevoia sa-i sun si sa gasesc un cuvant de alinare si stiu ca asta a contat pentru fiecare dintre ei ca oameni. E important sa ne auzim, sa tinem aproape, sa ne incurajam. Este la fel de important sa gasim cai de a produce valoare, sa ne platim facturile, sa tinem jocul economic viu, altfel e posibil ca acest crash economic in lant sa fie poate cel mai mare rau care ni se poate intampla in acest deceniu. E important sa nu predam armele si sa ne reinventam cu fiecare gest mic pe care-l putem face, altfel boala nu face decat sa se lungeasca.

Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?

Am decis ca impreuna cu Fundatia „Salvati Copiii” – alaturi de care sunt de mai bine de 11 ani – sa livram, mancare, carti, caiete si tot ce au nevoie copiii defavorizati de care are grija fundatia iar prin Fundatia Principesa Margareta sa livram pachete cu mancare la batrani, ei fiind cei mai vulnerabili in aceasta perioada. Personal m-am implicat si am donat si la „Daruieste Viata”, la Fundatia „Zi de bine” si chiar astazi donez si catre Stefan Mandachi. Implicarea tuturor in perioada asta este esentiala. Intotdeauna am considerat ca atunci cand e vorba de o cauza comuna putinul de la fiecare este la fel de important ca donatiile mai mari. Cred ca trebuie sa ne implicam cu totii atata cat putem pentru ca in vremuri de criza valoarea fiecarui gest personal este inestimabila.

Cat despre business-urile mele, Iconic Health va fi unul dintre furnizorii implicati in alcatuirea pachetelor, bineinteles, si cu mare drag sucul de imunitate nu va lipsi din pachet. Vom putea face parteneriate cu toti cei care doresc sa contribuie si sa fie alaturi de noi. In ce priveste strict Iconic Health am reorganizat site-ul si am updatat produsele astfel incat comenzile sa se poata face mai usor.

La Piata de Gros am dezinfectat, am dotat oamenii cu halate, masti, uniforme si dezinfectanti. Platforma este functionala si pentru ca anticipam o crestere in cererea de legume si fructe proaspete am facut demersurile procedurale pentru a pregati aceasta platforma offline pentru micii producatori si lucram la o platforma online

ca sa punem impreuna lanturile de retail cu producatorii si distribuitorii. Este un moment foarte oportun sa aratam capacitatea noastra de integratori. Timpul si poate nevoia stringenta ne-au lipsit pana acum ca sa gasim solutii, dar iata ca acum necesitatea ne uneste. Tot ceea ce putem face fiecare pare mic, insignifiant in comparatie cu nevoile enorme, dar daca toti facem cate un gest mic in comunitatile noastre, diferenta in calitatea vietii nu numai ca se va vedea, dar si noi vom intari legaturile adevarate, durabile si care conteaza intre noi. Sunt si raman optimista, o optimista activa, voluntara si convinsa ca ce nu ne doboara sigur ne va intari.