FacebookTwitterLinkedIn

Contrar așteptărilor, interesul companiilor românești pentru atragerea de capital prin intermediul Bursei de Valori București a crescut considerabil. Doar în ultimii doi ani un total de 35 de emisiuni de obligațiuni au fost listate la BVB, cu o valoare de peste 2,1 miliarde euro, semn că bursa rămâne întotdeauna o modalitate viabilă pentru atragerea capitalului.

„Deși mulți s-ar fi așteptat la o încetinire a ritmului rundelor de finanțare derulate prin piața de capital în contextul pandemiei, iată că acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce dovedește că indiferent de contextul istoric, economic, sanitar sau social, bursa rămâne întotdeauna un canal funcțional pentru atragerea capitalului”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Anul 2021 a început în plin avânt la BVB, cu două listări de acțiuni (SafeTech Innovations și MAM Bricolaj) și o listare de obligațiuni (iHunt), ceea ce dovedește că „antreprenorii au înțeles că își pot găsi finanțarea pe bursă”, mai spune președintele BVB. „Vedem un interes din ce în ce mai mare pentru acest canal nesecat și viabil de capital”.

Antreprenorii nu sunt însă singurii care caută oportunități de plasament cu randamente ridicate. Depozitele la bănci are persoanelor fizice sunt de aproape 257 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că există bani disponibili pentru plasamente financiare. „Cred că o dovadă de netăgăduit în ceea ce privește puterea de mobilizare a banilor sunt rundele de finanțare prin titlurile de stat FIDELIS, unde românii persoane fizice au investit aproape 1 miliard de euro, ceea ce este o sumă colosală dacă ne uităm că vorbim de persoane fizice, nu de administratori de bani”, continuă acesta.

De altfel, intrarea pe bursă în perioade de criză poate fi și o mișcare inspirată, iar antreprenorii care și-au listat companiile sau au accesat piața cu obligațiuni în 2020, precum 2Performant, Norofert, Holde Agri Invest, Bittnet, Safetech, iHunt, MAMBricolaj, Lăptăria cu Caimac, Vivre Deco, pot să confirme dacă și cu cât au beneficiat de pe urma pieței de capital. „Am asistat la runde de finanțare înainte de pandemie, chiar la debutul pandemiei, în timpul pandemiei și chiar și acum se derulează cu succes runde de finanțare, iar interesul investitorilor este din ce în ce mai mare. Vedem companii care încheie în câteva zile, ore sau chiar minute un plasament privat prin care adună sume de ordinul a sute de mii, milioane sau chiar zeci de milioane de euro”, mai punctează Radu Hanga.

Conform datelor furnizate de BVB, în următoarea perioadă vor fi listate 4 emisiuni de obligațiuni, cu o valoare cumulată de aproape 50 milioane euro, 4 emisiuni de obligațiuni, cu o valoare cumulată de 23 milioane lei și 5 companii cu 6 runde de finanțare prin emisiune de acțiuni, cu o valoare cumulată de aproape 63 milioane lei.