FacebookTwitterLinkedIn

Deși specialiștii și fanii crypto previzionau că Bitcoin va continua să crească, atingând sume record de peste 20.000 de dolari, moneda digitală a scăzut cu aproape 3.000 de dolari în doar 24 de ore.

Miercuri la 13:45, ora Londrei, Bitcoin se tranzacționa la 19.374 de dolari. Declinul s-a produs peste noapte, moneda ajungând joi dimineață la 16.857 dolari.

Ce a determinat creșterea și scăderea bruscă a criptomonedei?

Marius Morra, CEO și Co-fondator LDV Crypto Exchange, susține că atât evoluția, cât și inerentele corecții ale Bitcoin sunt influențate de un cumul de factori, iar pentru o analiză consistentă istoria poate fi de un real folos.

“La începutul anului 2020 Bitcoin fluctua în jurul valorii de 7.000-9.000 de dolari. Dacă în alte piețe mișcări de 5-10% pe perioade scurte dau fiori reci, în crypto asta se consumă la micul dejun. Investitorii sunt deja obișnuiți în roller coaster.

Apoi, pe fondul pandemiei, am avut o scădere destul de mare, până la 4.000-5000 de dolari în martie. Ușor-ușor, piața crypto a fost una dintre piețele care și-a revenit cel mai rapid, cel mai probabil din dorința de diversificare a capitalului către o zonă sexy, așa cum îmi place mie să-i spun. Apoi a avut o perioadă relativ lungă de stabilitate în jurul zonei de 9.000-11.000 de dolari din mai până în octombrie când am avut următoarele evenimente:

– PayPal anunță că începe să ofere servicii de vânzare-cumpărare crypto. Deodată, lumea crypto se deschide pentru o întreagă piață de 346.000.000 de clienți. Serviciul se deschide treptat pentru diferite piețe – mai întâi pentru americani – dar cel puțin informativ, deschiderea influențează enorm poziția față de crypto.

– Paypal alături de alți investitori instituționali precum Grayscale cu putere de cumpărare enormă încep să cumpere peste 70% din întreaga cantitate de Bitcoin care se minează în acest moment.

– Odată cu aceste achiziții cererea începe să fie mai mare decât oferta și apare și binecunoscutul efect de FOMO (fear of missing out-teama de a rata oportunitatea) așa că prețul crește constant și considerabil”, a explicat Marius Morra, cofondator LDV Crypto Exchange la cererea Forbes România.

Și, dacă se ia în considerare renumita legea din trading, care spune că orice urcă, la un moment dat, trebuie să și coboare, căderea bruscă a Bitcoin este absolut normală.

“Experții previzionau deja de ceva timp că o corecție este inevitabilă așa că a aparut azi pe fondul următoarelor:

– Apropierea de ATH (all time high – cel mai mare preț – 20.089 de dolari conform coinmarketcap.com care face o medie a tuturor exchange-urilor din lume și 19.960 de dolari conform kraken.com, unul dintre cele mai mari exchangeuri) le-a permis multor investitori să-și retragă fie investiția, fie profiturile (diferența făcând-o prețurile la care s-a intrat);

– Un lucru spectaculos s-a întâmplat și cu Ether-ul – a 2-a monedă ca și popularitate și capitalizare. După o lungă perioadă de aparentă stagnare la 200-300 de dolari, în iminenta lansare e Ethereum 2.0, un blockhain nou, mai rapid și mai scalabil, a avut creșteri mari (615 dolari la data de 24 noiembrie 2020) astfel că, mulți au mutat fondurile din Bitcoin în Ether sau chiar în alte ALTcoinuri în ideea că vor avea creșteri mult mai mari decât Bitcoinul”, punctează el.

În opinia lui, premizele pentru Bitcoin pe termen mediu și lung sunt cât se poate de bune.

“Dacă mai era nevoie, Bitcoin și-a întărit poziția de rege de necontestat și a câștigat încrederea că poate depăși ATH aproape oricând. În afară de corecția existentă ne mai așteptăm la una/unele poate chiar mai mari – spre zona de 9.000 sau chiar 8.000 de dolari.

De aceea, sfatul este ca, pe termen scurt, să investească doar cei care stăpânesc piața, iar ceilalți să se rezume la HODL (investiția pe termen lung). La general, în acest moment peste 90% din investitorii în Bitcoin sunt profitabili, iar investitorii instituționali abia și-au deschis apetitul pentru piața crypto în general și Bitcoin în special. 

Acest lucru, la care se adaugă numărul finit de Bitcoin (21 milioane de unități) și alte proprietăți precum divizibilitatea, portabilitatea, fungibilitatea și descentralizarea, interesul și popularitatea tot mai mare, îl fac să devină ușor-ușor Aur digital, un Aur 2.0, un store of value cu posibilități aproape nelimitate de creștere a prețului. Personal, vad în 2021 că un Bitcoin se va duce lejer spre 50.000, iar în 2022-2023, un Bitcoin la 100.000 poate fi un lucru obișnuit.

Așa cum s-a trecut de la cai la mașini și de la banii de metal la cei de hârtie, suntem martorii unor mari schimbări la nivel financiar. Cel mai bun sfat pe care îl pot da este apelul la informare. Informația este cel mai bun asset în prag de 2021″, continuă specialistul.

Valoarea de piață a Bitcoin se ridică acum la 315,3 miliarde de dolari, în scădere de la 355,9 miliarde de dolari, sumă înregistrată marți.